Speelschema: Westminster Abbey, New York en Pegasus

De Brusselse posten worden vandaag verlaten voor de begrafenis van Queen Elizabeth II, de Verenigde Naties in New York en een onderzoeksreis naar Polen.

2 min. leestijd
Csaba Kőrösi (at podium and on screens), President of the seventy-seventh session of the United Nations General Assembly, addresses the first plenary meeting of the seventy-seventh session of the United Nations General Assembly.

Wereldleiders naar Westminster Abbey

Zo’n tweeduizend gasten wonen vandaag de begrafenis van Queen Elizabeth II bij. De leiders van de wereld, en andere genodigden, verzamelen zich maandag in Westminster Abbey. Nederland stuurt een delegatie van het koningshuis. Europese hoofdrolspelers als de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en de Italiaanse president Sergio Mattarella zijn er ook. Net als de Amerikaanse president Joe Biden, de Chinese vicepresident Wang Qishan en Jair Bolsonaro, president van Brazilië. Rusland zal niet vertegenwoordigd zijn.

Verenigde Naties

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra reist maandag af naar New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het is een lange zit: de jaarlijkse bijeenkomst duurt van 19 tot en met 27 september. Later deze week zullen ook minister voor Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher en premier Mark Rutte de reis naar New York afleggen.

Spionagesoftware in Polen

Nog een meerdaags evenement: Europarlementariërs die onderzoek doen naar het gebruik van afluistersoftware Pegasus, gaan een paar dagen naar Polen. Het is de eerste reis in een reeks van drie: in oktober gaat deze tijdelijke onderzoekscommissie van het Europees Parlement naar Hongarije, in november naar Griekenland. De Europarlementariërs, met Sophie in ‘t Veld (D66) als rapporteur, doen onderzoek naar de omvang en invloed van het afluisterschandaal in de Europese Unie. Over Polen, Griekenland en Hongarije bestaan tot nu toe de meeste zorgen.

Eerder vertelde In ‘t Veld al over het belang van onderzoek in Polen, na de mogelijke beïnvloeding van de Poolse verkiezingen van 2019, met hulp van de spionagesoftware van Pegasus. “Een nationale verkiezing in een Europese lidstaat is omstreden door het gebruik van Pegasus. Zo’n verkiezing bepaalt wel de samenstelling van de Raad, waar wetgeving wordt gemaakt die in heel Europa, ook in Nederland, van kracht is.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie