Speelschema: Waar speelt team Nederland vandaag?

2 min. leestijd

Zonder besluiten te nemen gaan de Europese ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag praten over de snel veranderende arbeidsmarkt. Minister Van Gennip (foto) is er namens Nederland bij om te vertellen dat de lidstaten zich goed moeten voorbereiden op de nieuwe samenleving. De veranderingen op de arbeidsmarkt gaan op dit moment heel snel; waardoor veel nieuwe beroepen ontstaan. Er zijn nieuwe eisen op het gebied van klimaat, op digitaal gebied en ook door de pandemie verandert de manier waarop er gewerkt wordt.

Van Gennip zal pleiten om dat vooral in samenspraak met de sociale partners te doen. In de marge van de vergadering zal het ook nog gaan over een aantal lang aanslepende zaken zoals de richtlijn over de export van uitkeringen. Voorlopig is er nog geen zicht op een oplossing waar alle lidstaten het mee eens zijn.

Extra top

Vandaag valt waarschijnlijk het besluit om een extra EU-top over Oekraïne te organiseren. De Belg Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsgsleiders, neemt een besluit na het bezoek van de Duitse bondskanselier Scholz aan Kiev en Moskou. Al eerder bezocht de Franse president Macron beide hoofdsteden. Op de top zouden de andere leiders, waaronder premier Rutte, niet alleen bijgepraat moeten worden over de stand van zaken, maar moet de Europese Unie ook meer eenheid uitstralen. Recent nog bracht de Hongaarse premier Orbán een bezoek aan Moskou en week af van de strenge Europese lijn tegen president Poetin.

Waarschijnlijk donderdag of vrijdag as. wordt de top dan gehouden. Veel Europese leiders zijn dan toch al in Brussel, omdat er dan een speciale EU-Afrika top wordt gehouden. Het is de bedoeling dat de 27 landen ook op één lijn komen voor wat betreft de sancties die genomen worden, indien Rusland alsnog Oekraïne binnenvalt.

Ook debat in Den Haag

Het buitenlandbeleid van de Europese Unie staat ook centraal in Den Haag tijdens een debat over de positie van de Europese Unie tussen de grootmachten de Verenigde Staten en China. Formeel is het onderwerp Strategische Autonomie en de machtsverschuivingen tussen de verschillende blokken. Daar komt Rusland ook om de hoek kijken. Het debat begint om 17.00 uur en is hier te volgen.

In Straatsburg (het Europees Parlement) gaat het nog over speelgoed en de Europese Commissie komt met nieuwe ruimtevaartplannen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie