Speelgoed moet veiliger

1 min. leestijd
Closeup view of African American teenager playing with antistress POP IT toy at home. Unrecognizable black youth using sensory plaything to relieve stress or relax indoors

Het Europees Parlement scherpt deze week de regels voor speelgoed aan. Er moet meer getest worden, waardoor duidelijk is dat speelgoed echt veilig is. Ook de controle moet worden opgevoerd en mensen die online speelgoed verkopen moeten voortaan aan de EU-richtlijnen voldoen en zijn aansprakelijk als er onveilige producten worden verkocht. De Nederlandse Consumentenbond adviseerde recent om geen speelgoed te kopen bij webwinkels die buiten de EU zijn gevestigd.

Ruim tien jaar geleden in 2009 is de eerste richtlijn speelgoedveiligheid aangenomen, waarin eisen stonden waaraan speelgoed moest voldoen. Het ging vooral over chemische stoffen, dat het niet radioactief mag zijn en vooral niet ontvlambaar. Nadat vorig jaar die wet werd geëvalueerd bleek dat de controle niet altijd overal even scherp was en niet al het speelgoed altijd even veilig.

In de nieuwe wet, waar woensdag door het parlement in Straatsburg over wordt gestemd zijn vooral de eisen voor speelgoed waar hele jonge kinderen mee spelen, omhoog gegaan. Concreet gaat het om stoffen als nitrosaminen en nitroseerbare stoffen. Ook de eisen voor stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn, giftig of invloed hebben op de voortplanting worden aangescherpt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie