Speelschema | Voorbespreking Eurotop en ministers praten over energie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

In de Tweede Kamer is er vandaag een voorbespreking van de aankomende buitengewone Europese top. Verder zijn de EU-energieministers nog steeds in Brussel om de duurzaamheid – zowel voor het milieu als op de lange termijn – van het Europese energienetwerk te bespreken.

Eurotop

Met het oog op de buitengewone Europese top van woensdag en donderdag bespreekt de Tweede Kamer vandaag nog één keer wat hier aan bod gaat komen. Het belangrijkste onderwerp op de agenda is het Europese concurrentievermogen, dat momenteel vanuit allerlei hoeken wordt bedreigd. Ook zal er gepraat worden over de industrie, de hoge energieprijzen, de toekomst van de interne markt en de relatie tussen de EU en Turkije.  

Nederland wil onder andere waken voor meer gezamenlijke schulden (zoals onder andere gebeurde onder het coronaherstelfonds). Ook zal Rutte – voor Nederland aanwezig bij de top – nogmaals een punt maken van de “regeldruk” in de landbouwsector.

Energie

Verder is vandaag de tweede dag van de informele raad van de Europese ministers van Energie. Het belangrijkste agendapunt is het vooruithelpen van duurzame energie-infrastructuur. Die infrastructuur loopt, ook in Nederland, tegen zijn maximale capaciteiten aan. Steeds vaker kunnen energiebedrijven de schommelingen tussen aanbod en vraag niet aan.

In drie sessies zullen de ministers daarom de planning van het energienetwerk en de nodige financiering voor opschaling bespreken. Vandaag zal er tegen het einde van de middag een persconferentie gehouden worden over de uitkomsten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie