Speelschema: Von der Leyen spreekt de troepen toe, veiligheid, en waar is Wopke?

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Ursula von der Leyen (‘VDL’ in Brussel), die een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie ambieert, spreekt vandaag haar christendemocratische fractie toe in het Europees Parlement. Wij gaan op zoek naar Wopke Hoekstra, en zeven Nederlandse Kamerleden vergaderen in Brussel over belangrijke veiligheidsvraagstukken.

VDL

Aan het begin van de week bevestigde Ursula von der Leyen wat de Brusselse bubbel stiekem al wist: ze wil opnieuw voorzitter worden van de Europese Commissie. Haar eigen partij, de CDU, draagt haar officieel voor als kandidaat, in maart moet ook nog de fractie van de Europese christendemocraten instemmen. 

Vandaag wil ze alle neuzen alvast in dezelfde richting krijgen. Von der Leyen zakt af naar het Europees Parlement om de EVP-fractie, waartoe CDA, CU en straks ook BBB behoren, toe te spreken. Naar verwachting worden de christendemocraten opnieuw de grootste fractie na de Europese verkiezingen in juni. 

Waar is Wopke?

Na een klimaatles van de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten Al Gore, ontvangt Eurocommissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra vandaag alweer de volgende gast.

Hoekstra gaat in gesprek met Steven van Rijswijk, de topman van ING.

NAVO-vergadering

Tot slot komt vandaag een einde aan de driedaagse bijeenkomst van de Parlementaire Assemblee van de NAVO, een overleg van 274 parlementariërs uit de 31 lidstaten van de NAVO.

Zeven Nederlandse leden uit de Eerste en Tweede Kamer vergaderen vandaag met andere parlementariërs uit 30 verschillende landen over grote veiligheidsvraagstukken. Een goed moment om de opinies in verschillende landen te peilen en informatie uit te wisselen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie