Speelschema: Veel geld dat rolt

2 min. leestijd

Geld, daar draait het vandaag om in Brussel. De Europese Centrale Bank (ECB) komt in de persoon van Luis de Guindos – de vicevoorzitter – naar het Europees Parlement met als doel: het jaarverslag bespreken. Een moment waarop politici vragen kunnen stellen over de inflatie, waar de ECB lang erg optimistisch over is geweest. Maar ook kunnen ze vragen stellen over de nieuwe cryptomunten, zoals de bitcoin.

Toevallig beginnen vandaag ook de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten (Frankrijk voert namens de 27 het woord) over scherper toezicht op die cryptomunten. Nu worden ze veelal gebruikt om geld wit te wassen. Het Parlement wil hier graag een einde aan maken. Het Parlement krijgt daarvoor de steun van de ECB. Want Fabio Panetta, lid van de zogenoemde Executive Board van de bank, zei deze week in New York dat de cryptomunten veel weg hebben van een wildwestverhaal, een verhaal waarbij de sterkste wint.

Initiatief

In het geval van de cryptomunten mag het Parlement meepraten, steunend op een voorstel dat eerder door de Europese Commissie werd gedaan. Het Parlement mag niet met eigen voorstellen komen, zoals de Tweede Kamer dat wel mag. Dit moet veranderen vindt een deel van het Parlement. Nu bestaan er wel mogelijkheden om de Europese Commissie te overtuigen een bepaald voorstel te doen. Dat kan door bijvoorbeeld een resolutie aan te nemen waarin de Commissie wordt opgeroepen om met een voorstel te komen. Maar het Parlement wil de koninklijke weg gaan en debatteert vandaag over mogelijkheden om echt initiatiefrecht te krijgen.

Herdenking

Later vandaag wordt in Luxemburg Alex Brenninkmeijer herdacht. De voormalig Nationale ombudsman en lid van de Europese Rekenkamer overleed twee weken geleden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie