Speelschema Van Marokko tot Nijmegen

2 min. leestijd

De voormalige Oost-Europabank, nu EBRD (de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling) heeft vandaag een grote vergadering in Marrakesh. De Nederlander Caspar Veldkamp (oud-ambassadeur in o.a Athene) is bewindvoerder bij de bank. Hij vertegenwoordigt een groot aantal andere landen, waaronder China. Het gaat onder andere over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de voeselsituatie, de klimaatcrisis en groene steden. Delen van de vergadering zijn via deze link te volgen. En wie meer wil weten over het werk van Caspar Veldkamp, kan deze podcast beluisteren.

Pas op de cyberaanval

Bart Groothuis (VVD) onderhandelt vandaag met de Europese Commissie en de Europese Raad over een nieuwe Europese cybersecuritywet, NIS2 genaamd. De 2 staat voor een nieuwe wet, omdat de oude wet (uit 2016) verouderd is. In de wereld van internet gaan de ontwikkelingen snel en dus moet het beschermingsniveau omhoog. Zo worden nu ook universiteiten en hogescholen verplicht om zich beter voor te bereiden om een cyberaanval. Recent werd de universiteit van Maastricht nog slachtoffer van een zogenoemde ransomeware-aanval, waarbij hackers de software blokkeren en pas vrijgeven als er losgeld is betaald. Hier meer over de voorgestelde richtlijn. En hier en hier de reacties. Het is de bedoeling dat er vandaag een akkoord wordt bereikt.

Waar is Frans?

De Eurocommissaris is in Nijmegen. Hij krijgt namelijk de Vrede van Nijmegenpenning. Dat is een onderscheiding die sinds 2010 wordt uitgereikt aan mensen die zich voor vrede op het Europese continent hebben ingezet. Oud-commissievoorzitter Delors was de eerste die de penning kreeg, maar ook Neelie Kroes (voormalig Eurocommissaris) en schrijver Umberto Eco ontvingen de prijs. Volgens de jury heeft Timmerman zich onderscheiden vanwege zijn “jarenlange inzet voor solidariteit, homorechten, diversiteit en bescherming van mensenrechtenactivisten”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie