De Europarlementariërs die zich bezighouden met milieu bespreken vandaag het burgerinitiatief voor dierproefvrije cosmetica en stemmen over nieuwe regels voor industriële emissies. En de EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bij elkaar in Brussel om te spreken over de handel met China en de VS.
Cosmetica zonder dierenleed
De initiatiefnemers van Save Cruelty-Free Cosmetics mogen bij de milieuwerkgroep van het Europees Parlement op bezoek. Vanochtend wordt hun burgerinitiatief, dat 1,5 miljoen handtekeningen bij elkaar heeft weten te sprokkelen, daar namelijk besproken in een openbare hoorzitting. Het liefst zien zij dat de Europese Unie het verbod op dierproeven verder versterkt. De zitting is online te volgen.
De werkgroep heeft nog meer op de planning staan vandaag. Zo stemmen zo ook over hoe ze in de onderhandelingen staan over nieuwe regels voor industriële emissies. Die moeten namelijk groener worden. De nieuwe normen zullen gaan gelden voor onder andere de zware industrie en de intensieve veehouderij.
Er is momenteel veel te doen om de milieuregels, waaronder de snel in populariteit dalende natuurherstelwet. Zowel de Franse president Emmanuel Macron et zijn Belgische collega Alexander De Croo gavan aan de milieu-pauzeknop in te willen drukken. De vraag is dus of ze in de milieuwerkgroep nog vinden dat dat kan.
Buitenlandministers praten over handel
Verder komen vandaag de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel bijeen. Zij zullen het hebben over de handel met China en de VS. Hoe staan de betrekkingen er hier voor? Wat betreft China zal er voldoende te bespreken zijn. De Europese Commissie is bezig met het ontwikkelen van nieuwe “defensieve instrumenten” waarmee de export van belangrijke goederen makkelijker verboden moet kunnen worden. Dit zijn onder andere micro-elektronica, robots en biotechnologie.
Laat Nederland nou net om die eerste strategische handelswaar, de chips van fabrikant ASML, een “open dialoog” met de Chinezen willen behouden. Wat nog eens bevestigd werd door minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Hij is precies om die reden daar op bezoek. Genoeg om over te praten met de andere Europese ministers dus. Dit laat de China-inpakkende minister Hoekstra over aan zijn collega Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkeling.