Speelschema | Uitstootdoelen, EVP-congres en Rihanna

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Tweede Kamerleden stellen vragen over de tussentijdse klimaatdoelen, Rihanna’s post bezorgt Puma kopzorgen en Europarlementariër Paul Tang (PvdA) organiseert een evenement over desinformatie.

2040

De Europese Commissie stelde vorig maand een broeikasreductie van 90 procent tegen 2040 voor. Het gaat om een aanbeveling en niet om harde nieuwe doelen. Na de Europese verkiezingen moet een nieuwe Commissie uitzoeken hoe ze deze ambitie in nieuwe wetsvoorstellen om zal zetten.

Tweede Kamerleden krijgen vandaag de mogelijkheid om in een technische briefing vragen te stellen over die plannen.

EVP-congres

In het Roemeense Boekarest gaat vandaag het tweedaagse partijcongres van de Europese Volkspartij van start. Ook Europarlementariërs Anja Haga (CU) en CDA’ers Tom Berendsen, ⁠Jeroen Lenaers, Toine Manders en ⁠Henk Jan Ormel gaan ernaartoe.

Daar zal het aanwijzen van Ursula von der Leyen als kandidaat-voorzitter (spitzenkandidaat) voor de nieuwe Europese Commissie het grote mediamoment worden. Maar de partij stelt ook een verkiezingsmanifest vast. De ontwerptekst leert ons dat de Europese christendemocraten minder regels en veel aandacht voor landbouw willen. “Klimaatbescherming en biodiversiteit kunnen alleen bereikt worden met, en niet tegen, de landbouw”, valt te lezen.

Rihanna

De Europese rechter doet vandaag een bijzondere uitspraak over een schoenmodel van Puma. Popster Rihanna zou dat model al op haar Instagram gepost hebben voordat het ingeschreven werd bij het EU-bureau voor intellectuele eigendom. Daardoor is de inschrijving misschien niet geldig.

De uitspraak zal merken mogelijk twee keer doen nadenken over hun samenwerkingen met influencers.

Desinformatie

PvdA-Europarlementariër Paul Tang organiseert vandaag een evenement in het Europees Parlement over de manier waarop we ons moeten beschermen tegen desinformatie. Onder meer Nobelprijswinnares Maria Ressa en Facebook-klokkenluidster Frances Haugen geven speeches over het belang van het reguleren van online platforms.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie