Speelschema: twee keer raden

De Europarlementariërs trekken voor de tweede keer deze maand naar Straatsburg. Hoekstra en Adema zijn in Luxemburg. Vandaag op de agenda: twee keer raden, een laadpaaldebat en een debatavond over Europees treinen.

2 min. leestijd

De kersverse Landbouwminister Piet Adema maakt zijn debuut vandaag nog niet bij de Landbouw- en Visserijraad. Er ligt een hoop op zijn Europese bord. De plaatsvervangend Directeur-Generaal Guido Landheer is in Luxemburg aanwezig namens Nederland. Vandaag op de agenda: visserijafspraken voor de Oostzee en voedselzekerheid. Adema kan carpoolen met Buitenlandminister Wopke Hoekstra, die ook in Luxemburg verwacht wordt. Bij een Buitenlandse Zakenraad spreekt hij met zijn collega’s over de oorlog in Oekraïne, en de relatie tussen Europa en China.

Laadpalendebat

Elke zestig kilometer een oplaadpunt voor elektrische auto’s, dat willen de Europarlementariërs. Vandaag debatteren de volksvertegenwoordigers plenair over het voorstel, woensdag wordt er over gestemd. Nederland is een van de koplopers in de laadpalenwereld, maar menig vakantieganger heeft deze zomer kunnen ondervinden dat niet alle EU-lidstaten al zo ver zijn. Er zijn al wel richtlijnen voor laadinfrastructuur, maar het plan waar de Europarlementariërs over gaan debatteren wordt een verordening: een bindende afspraak dus. Brusselse Nieuwe sprak eerder met VVD’er Caroline Nagtegaal over de plannen, lees dat hier terug.

Met de trein door Europa

Voor de liefhebbers van Europese infrastructuur is het een goede dag. In pakhuis de Zwijger gaan experts en bestuurders vanavond in debat over de toekomst van het spoor: hoe kunnen treinreizen écht een goede vervanging worden van vliegen? En hoe kan de verbinding tussen Nederland en de rest van Europa worden verbeterd? Aan tafel zitten onder andere: spoorambassadeur van het Europese jaar van de jeugd Marleen van de Kerkhof (ja, die functie bestaat), Milos Labovic, auteur van ‘EU Superlobby, winnen in Brussel’, en afgevaardigden van NS International en ProRail.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie