Het Europees Parlement komt deze week samen in Straatsburg. Ook de Eurocommissarissen zijn daar vandaag te vinden. Zijn gaan met Europarlementariërs in debat over de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en de aanpak van het medicijnentekort. Het Europees Parlement debatteert over de toekomst van defensie en staat stil bij Internationale Vrouwendag.
Terugkeer
Slechts 19 procent van de afgewezen asielzoekers heeft de afgelopen jaren de EU daadwerkelijk verlaten. Daarom stelde Ursula von der Leyen in juli 2024 voor de EU-regels in verband met de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers aan te passen. Vandaag presenteert ze de nieuwe plannen aan het Europees Parlement in Straatsburg.
Namens de Europese liberalen wordt Europarlementariër Malik Azmani (VVD) hoofdonderhandelaar. De VVD vindt 19 procent een “beschamend laag percentage”. Dit cijfer heeft volgens de partij een aanzuigende werking: kansarme migranten zullen blijven komen omdat er weinig kans is dat ze terug moeten keren.
Verwacht wordt dat de plannen van de Commissie de weg vrijmaken naar zogeheten ‘terugkeerhubs’, opvanglocaties buiten de EU voor afgewezen migranten. Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks/PvdA) is kritisch. De terugkeerlocaties zet migranten vast in een “juridisch niemandsland”, aldus Strik: “De Commissie schuift zo verantwoordelijkheden door en creëert een vaag tussenstation dat mogelijk nieuwe migratiestromen stimuleert.”
Medicijnen
In 2024 waren maar liefst 1563 geneesmiddelen tijdelijk niet leverbaar. En dit probleem is niet alleen in Nederland voelbaar, de hele EU worstelt met groeiende tekorten. Daarom presenteert de Europese Commissie vandaag een langverwachte wet om dit aan te pakken. Die wet moet ervoor zorgen dat betaalbare medicijnen voor iedereen beschikbaar blijven.
Europarlementariër Mohammed Chahim (GroenLinks/PvdA), lid van de volksgezondheidcommissie in het Europees Parlement, juicht het toe dat de EU de afhankelijkheid van niet-EU-landen probeert te verminderen. Omdat wereldwijd medicijnen werden tegengehouden bij de grenzen, werd het voor lidstaten steeds moeilijker om voldoende medicijnen en later ook vaccins op voorraad te houden. De coronapandemie heeft de EU wakker geschud, aldus de Europarlementariër.
Defensie
Ook vergadert het voltallige Europees Parlement vandaag over het ReArm EU-plan van Ursula von der Leyen, het miljardenplan voor EU-defensie. Volgens Europarlementariër Thijs Reuten (GroenLinks/PvdA) kan dit plan alleen slagen als het écht Europees is. Samen investeren, samenwerken en een sterke rol voor de Commissie. Europese veiligheid moet collectief worden gedragen, met gezamenlijke fondsen en focus op innovatie, banen en het tegengaan van buitensporige winsten in de wapenindustrie.
Voor de VVD is defensie een topprioriteit. Volgens Europarlementariër Anouk van Brug is investeren in defensie geen keuze meer, maar een noodzaak. Tegelijkertijd vindt ze dat we onze overheidsfinanciën op orde moeten houden. “We moeten duidelijke keuzes maken.”
Lees ook het interview met topeconoom Lex Hoogduin op Brusselse Nieuwe: gezamenlijk lenen voor defensie is een slecht idee, vindt Lex Hoogduin. Lidstaten zouden zelf verantwoordelijkheid moeten nemen en zelf de noodzakelijke politieke keuzes moeten maken. Landen als Nederland moeten volgens de emeritus hoogleraar Economie niet opdraaien voor landen die hun financiën niet op orde hebben.
Internationale Vrouwendag
Het Europees Parlement viert Internationale Vrouwendag met een debat waarin Europarlementariër Marit Maij (GroenLinks/PvdA) oproept tot actie tegen vrouwenmoord en het versterken van gendergelijkheid, ook in het onderwijs.
Dit jaar is de viering minder feestelijk, want onderzoek wijst uit dat Europese mannen voor het eerst minder negatief staan tegenover geweld tegen vrouwen.