Speelschema: Straatsburg, saaie debatten en de Provinciale Statenverkiezingen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Strasbourg France 10-15-2018. View of the European Parliament building in Strasbourg France.

In Straatsburg wordt ook vandaag weer veel besproken. De Internationale Vrouwendag wordt besproken bijvoorbeeld. Ook staat er een debat met EU-kopstukken Charles Michel en Ursula von der Leyen op de planning.

Sommige Europarlementariërs vinden die debatten saai. Ze willen graag wat meer pit zien. En natuurlijk is vandaag de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. Vanaf 7:30 uur gaan de eerste stembussen open. 

Straatsburg

In Straatsburg zijn Europarlementariërs nog wel even bezig. Er staat ook vandaag veel op de agenda. Zo debatteren ze over de Internationale Vrouwendag. Ook spreken een Iraanse Nobelprijswinnaar en een Italiaanse astronaut vandaag het Parlement toe. Verder gaat het over de problemen waar mensenrechtenactivisten tegen aanlopen en het recht op abortus. 

Ook staat er een debat gepland met de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Ze bespreken wat van de Europese top eind maart verwacht wordt. Focus is Oekraïne, competitie en de interne markt. 

Met goed weer op komst, komt ook de migratiekwestie terug op de agenda. Het Europees Parlement debatteert over het belang van veilige vluchtroutes en reddingsacties op de Middellandse Zee. Aan de kust van Italië verdronken vorige week tientallen vluchtelingen. 

Order!

Veel te bespreken dus, maar een aantal Europarlementariërs vindt de discussies eigenlijk te saai. Een groep van veertig jonge Europarlementariërs wil meer leven blazen in het Europees Parlement. Het mag wel wat meer gaan lijken op de discussies in het Britse Lagerhuis. Dat betekent: meer interrupties, meer aanwezige leden tijdens grote debatten en meer spontane discussies. De groep stuurt een brief met voorstellen naar de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola. 

Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) ziet er wel wat in. “Debatten in het Europees Parlement zijn vaak gezapig, terwijl de Europese politieke discussie het verdient om op het scherpst van de snede gevoerd te worden. Debatten moeten meer pit krijgen door ruimte te geven aan oprechte, spontane woordenwisselingen.” 

Provinciale Statenverkiezingen

Ook belangrijk: de Provinciale Statenverkiezingen vinden vandaag plaats. Vanaf 7:30 uur gaan de eerste stembureaus open. Om 21:00 uur gaan ze weer dicht en in de avond komen de eerste uitslagen binnen. Van 20:30 tot 1:00 uur zijn bij de NOS de eerste stembuspeilingen te zien. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie