Speelschema: spionagesoftware en Europa in de Eerste Kamer

2 min. leestijd

Het Europees Parlement start haar onderzoek naar Griekse spionagesoftware, de Eerste Kamer bespreekt de agenda van de Europese Commissie en in Den Haag is er een conferentie over digitalisering in de publieke sector.

Spionagesoftware

Athene is de tweede stop voor de groep Europarlementariërs die onderzoek doet naar het misbruik van spionagesoftware door Europese regeringen. Journalisten, rechters en oppositieleden worden door een aantal EU landen systematisch afgeluisterd. In september bracht de delegatie al een bezoek aan Polen.

Maar liefst drie Nederlandse Europarlementariërs reizen vandaag af naar Griekenland: Jeroen Lenaers (CDA), Sophie in ’t Veld (D66) en Thijs Reuten (PvdA). Aangezien dit weekend bekend werd dat de Griekse regering meer mensen heeft afgeluisterd dan eerst gedacht werd, belooft het een pittig bezoek te worden.

Europa in de Eerste Kamer

Eind vorige maand presenteerde de Europese Commissie haar werkagenda voor 2023. Daarin staat toelichting over wat de Europese Commissie concreet van plan is in het komende jaar. Klimaat en energie, maar ook de digitale economie staan centraal, zo schreef Brusselse Nieuwe eerder al. Vandaag is het echter aan de Nederlandse Eerste Kamer om in debat te gaan over deze werkagenda.

Digitalisatie in de publieke sector

Tijdens de GovTech-conferentie die vandaag van start gaat in Den Haag gaan beleidsmakers in gesprek met elkaar en experts over de rol van digitalisering in de publieke sector. Want de digitale revolutie biedt kansen, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Staatsecretaris voor Digitalisering Alexandra Van Huffelen (D66) zal haar opwachting maken tijdens de conferentie. Ook ministers uit onder meer Duitsland en Oekraïne en experts uit de private sector (Google) en de academische wereld hebben beloofd langs te komen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie