Genoeg te doen weer vandaag. In het Europees Parlement wordt gedebatteerd over gevaarlijk speelgoed, maar ook over de visserij. Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) bereidt zich voor op de VN-klimaattop (COP28) door met ngo’s te overleggen. En met wat geluk zijn inmiddels ook de onderhandelingen afgerond over nieuwe wetgeving die de uitstoot van de industrie aanpakt.
Onveilig speelgoed
Sinterklaas komt bijna. En dus wordt er binnenkort weer ontzettend veel speelgoed aangeschaft. En dat speelgoed is niet altijd even veilig, vinden Europarlementariërs. In de commissie Interne Markt bespreken ze vandaag een nieuw wetsvoorstel over de veiligheid van speelgoed. CDA-Europarlementariër Toine Manders houdt zich ermee bezig. Hij is opa van twee jongens onder de tien en stoort zich aan de “onveilige, goedkoper rommel” die online te koop is.
Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat online platforms Europese veiligheidsregels beter gaan naleven. “Onlineplatforms moeten verantwoordelijkheid nemen voor al het kinderspeelgoed dat ze verkopen. Laat onze (klein-)kinderen spelen, zonder dat er ooit met hun gezondheid wordt gespeeld”, aldus Manders.
Terug naar pulsvissen
En dan passeert bodemberoerende visserij ook nog de revue. Het is en blijft een belangrijk onderwerp voor de ChristenUnie. Europarlementariër Anja Haga spreekt er vandaag over in het Europees Parlement. Volgens de Europese Commissie is bodemberoerende visserij schadelijk voor de natuur. Dat hoeft niet zo te zijn, denkt Haga.
Anja Haga: “Bij bodemberoerende visserij wordt vaak meteen gedacht aan traditionele boomkorschepen (waaraan twee sleepnetten zijn bevestigd, red.), maar het omvat veel meer dan dat. Puls was per definitie ook een vorm van bodemberoerende visserij.”
Waar is Wopke?
Ook de voorbereidingen van de COP28-klimaattop, die eind deze week van start gaat, gaan door. Klimaatcommissaris Wopke Hoekstra praat daarom vandaag met een aantal milieuorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds.
Schone lucht
En dan is er ook nog de Industrial Emissions Directive (IED). Een wet met als doel de uitstoot van de industrie te reguleren. Denk aan fabrieken die batterijen produceren of grootschalige pluimvee- en varkenshouderijen. Afgelopen nacht vonden de laatste onderhandelingen plaats tussen EU-landen en het Europees Parlement. De verwachting is dat er een deal komt, maar wel minder streng dan gehoopt werd.