Speelschema: Spaanse ministers, kritieke grondstoffen en GGO’s

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

Het is nog steeds te warm in Brussel, maar dat houdt niemand tegen. In het Europees Parlement is weer genoeg te doen. Spaanse ministers komen op bezoek, er wordt gestemd over kritieke grondstoffen en er wordt gepraat over genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s).

Spanje in Brussel

Het is bijna alsof het weer in Brussel zich voorbereid heeft op het hoge bezoek dat vandaag het Europees Parlement aandoet. Zes Spaanse ministers komen vandaag hun prioriteiten presenteren voor het EU-voorzitterschap van Spanje. Het had eigenlijk eerder al moeten gebeuren, maar het werd even uitgesteld omdat er thuis een nationale regering gevormd moest worden. Nu dat moeilijker gaat dan verwacht, komen ze toch alvast langs.

Spanje is sinds 1 juli EU-voorzitter. Landen wisselen dat om de zo veel tijd af en zijn dan verantwoordelijk voor het organiseren van alle bijeenkomsten met ministers. Daarnaast is het een goede gelegenheid voor een lidstaat om de toon te zetten.

Kritieke grondstoffen

Ook in het Europees Parlement vandaag: een belangrijke stemming over Europese wetgeving inzake kritieke grondstoffen. PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim is de onderhandelaar namens de Europese sociaaldemocraten. Hij wil er zeker van zijn dat er geen kink in de kabel komt wanneer kritieke grondstoffen nodig zijn.

De Europese Unie wil een duurzame industrie opbouwen, maar daar zijn wel grondstoffen voor nodig. Grondstoffen die weinig in Europa te vinden zijn. In Brussel wordt dus aan wetgeving gewerkt die ervoor moet zorgen dat er later geen tekorten ontstaan.

Conferentie over GGO’s

En terwijl in de ene ruimte van het Europees Parlement gestemd wordt, is er in de andere een ware conferentie. De Europese groenen organiseren een evenement over genetisch gemodificeerde planten. De EU werkt aan wetgeving om het gebruik van GGO’s meer toe te staan. Zo kunnen gewassen aangepast worden zodat ze beter tegen droogte en ziektes kunnen en boeren daardoor minder afhankelijk zijn van pesticiden.

De Groenen gaan de impact van die wetgeving op landbouw, het milieu en de voedselmarkt bespreken.