Speelschema: Schreinemacher handelt verantwoord, Hoekstra naar Brussel en waar is Frans?

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Minister Schreinemacher Bron: Mediabank Europese Raad

Handelsminister Liesje Schreinemacher organiseert vandaag een conferentie in Den Haag over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven, ministers uit buurlanden, Eurocommissarissen, Europarlementariërs en Tweede Kamerleden hebben een uitnodiging op de mat gekregen. Er wordt zowel in Nederland als in Brussel gewerkt aan nieuwe regels voor duurzaam en sociaal gedrag van bedrijven. Dat project roept veel discussie op: de Nederlandse regels zouden een stuk strenger worden dan in andere EU-lidstaten. Critici roepen daarom op de wet op één lijn te brengen met het Europese regelpakket dat nu ontwikkeld wordt. Schreinemacher brengt vandaag alle koppen bij elkaar.

Buitenlandse Zakenraad

Buitenlandse Zakenminister Wopke Hoekstra treft vandaag zijn Europese collega’s in Brussel voor een vergadering. Ze gaan het onder andere hebben over, vanzelfsprekend, de oorlog in Oekraïne. Hoekstra heeft in december al aangegeven dat Nederland graag gastheer zou zijn van een agressietribunaal. Dat wil hij oprichten in Den Haag, op de voorwaarde dat er genoeg politieke en financiële steun is uit andere landen.

Waar is Frans?

De laatste klimaattop van de Verenigde Naties in Egypte is pas net afgelopen, maar Eurocommissaris Frans Timmermans bereidt zich al voor op de volgende ronde. Hij is de hele week in Brazilië met een volle agenda ter voorbereiding. Daar spreekt hij met lokale bestuurders, activisten, lobbyisten, en ministers van Milieu, Financiën, Burgerschap en Buitenlandse Zaken. De volgende klimaattop van de Verenigde Naties begint pas eind november, en zal plaatsvinden in Dubai. Timmermans heeft dus nog even de tijd om zich goed voor te bereiden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie