Speelschema | Schoof naar Tweede Kamer, financiënministers in Brussel en Gotink wil betaalbaar wonen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(bron foto: twitter Dirk Gotink)

Tweede Kamerleden debatteren over de gevolgen van Trumps uitspraken over Oekraïne, EU-ministers van Financiën zien elkaar in Brussel en NSC-Europarlementariër Dirk Gotink zet zich in voor betaalbaar wonen in de Europese Unie. Tenslotte, vergadert de Eerste Kamer over de jaarlijkse afdracht aan Brussel.

Wat doet Nederland?

Onlangs kondigde president Trump aan dat hij met Poetin zal onderhandelen over een vredesakkoord met Oekraïne. Vandaag ontmoeten hoge vertegenwoordigers van de VS en Rusland elkaar in Riyad, Saoedi-Arabië. De EU is niet uitgenodigd. Gisteren nodigde de Franse president Emmanuel Macron de belangrijkste Europese leiders uit voor een crisis-top in Parijs. Ook premier Dick Schoof was aanwezig. Een Europees antwoord was er nog niet.

Premier Schoof vindt dat Europa meer moet besteden aan defensie. Op de vraag of Nederland ook troepen moet sturen bij een bestand, zei hij dat “betrokkenheid bij die veiligheidsgaranties ontzettend belangrijk is”. Over de Nederlandse positie gaat hij vandaag in debat met de Tweede Kamer. Ook minister van Defensie Ruben Brekelmans en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp komen naar de Kamer. Wie dit debat live wil volgen, kan dat hier. Het start om 16:20 uur.

Ministers van Financiën in Brussel

De oorlog staat ook centraal in het overleg tussen de EU-ministers van Financiën, morgen in Brussel. Voornaamste agendapunten: de economische gevolgen van Ruslands agressie tegen Oekraïne, de Europese steun aan het land en de sancties tegen Rusland. Ook over het het concurrentiekompas van de Europese Commissie zullen de ministers van gedachten wisselen. Via onder meer de vereenvoudiging van administratieve procedures moet de EU weer concurrerender worden. Nederland steunt de doelstellingen van de Commissie. De versterking van de Europese interne markt is immers essentieel om de Nederlandse welvaart op peil te houden, aldus Nederland.

Wonen in Europa

Hoge huurprijzen, trage vergunningen, hoge hypotheekrentes: al jaren heerst er een woningcrisis in de Europese Unie. Nederlanders geven gemiddeld nog meer geld uit aan huisvesting dan andere Europeanen.

Vandaag debatteren Europarlementariërs over dit probleem. NSC-Europarlementariër Dirk Gotink: “In Nederland loopt de woningbouw vast door de vergunningsprocedures. Ik wil een eenvoudigere vergunningsprocedure en een aanpassing van de Europese aanbestedingsregels. Wonen is geen Europese bevoegdheid, maar er zijn heel wat EU-regels die de snelheid en kosten van de bouw in Nederland beïnvloeden.”

10 miljard

Tot slot: in de Eerste Kamer wordt vandaag de begroting behandeld, waaronder de financiële plannen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken voor dit jaar. Daarin opgenomen de veelbesproken afdracht aan Brussel van dik 10 miljard euro, zoals elk jaar. Zie de post ‘Effectieve Europese samenwerking’ in de begroting.