Speelschema | Rode Zee, boze boeren, Hoekstra en gendergelijkheid

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Tweede Kamer houdt een debat over de EU-missie naar de Rode Zee, protesterende boeren wachten minister van Landbouw Piet Adema op in Brussel, Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaatactie) woont een informele bijeenkomst van EU-ministers bij en enkele Tweede Kamerleden spreken in Brussel over gendergelijkheid.

Rode Zee

De Tweede Kamer debatteert over de EU-missie naar de Rode Zee. Sinds oktober nemen Houthi-rebellen westerse schepen onder vuur als vergelding voor westerse steun aan Israël. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten hierop Europese oorlogsschepen naar de Rode Zee te sturen om zo de handel te beschermen. 

Gisteren konden Kamerleden van de commissie Buitenlandse Zaken al vragen stellen over de missie aan de bevoegde ministers. Vandaag houdt de volledige Kamer een plenair debat. 

Landbouw

Landbouwminister Piet Adema en zijn EU-collega’s moeten vandaag weer naar Brussel. Op de agenda: “Snelle en structurele antwoorden op de crisissituatie in de landbouwsector”. Ofwel: de boze boeren. Onder meer handelsakkoorden, de Brusselse regeldruk en de impact van Europese klimaatregels op de sector zullen de revue passeren. 

Mochten de ministers even vergeten voor wie ze het doen, dan hoeven ze enkel uit het raam te kijken: morgen trekken weer protesterende boeren op tractoren naar Brussel.

Waar is Wopke?

Het Belgische EU-voorzitterschap organiseert ook een informele bijeenkomst voor de klimaatministers. Daar wisselen de ministers alvast van gedachten over de klimaatdoelen van de volgende Europese Commissie. Ook Eurocommissaris voor Klimaatactie Wopke Hoekstra is erbij. 

Kamerleden

Voor de tweede dag op rij vergaderen Tweede Kamerleden met collega’s uit andere Europese parlementen in Brussel. Tijdens deze ‘COSAC-bijeenkomst’ bespreken zij het genderbeleid in de verschillende parlementen, evenals de concurrentiekracht en veerkracht van de EU.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie