Speelschema: Recht op reparatie en een nieuw gebouw

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het voltallige Europees Parlement vergadert deze week in Straatsburg.

Recht op reparatie

Elke twee jaar een nieuwe smartphone kopen? Binnenkort is het wellicht verleden tijd. Want het Europees Parlement stemt vandaag over nieuwe Europese regels die ervoor moeten zorgen dat je als consument je apparaat makkelijker kan laten repareren.

Ook stemt het Europees Parlement vandaag over een resolutie in verband met de VN-klimaattop (COP28). Die top begint 30 november. Het Parlement roept op tot het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Ook wil ze geld voor internationale klimaatactie, onder andere voor het vergoeden van schade.

Nieuw gebouw

Het maandelijkse verhuiscircus van het Europees Parlement tussen Brussel en Straatsburg krijgt heel wat kritiek. Frankrijk voelt de bui al lang hangen. Het land probeert de greep op Europa nu te beschermen door aan het Parlement een nieuw gebouw in Straatsburg te verhuren, ver onder de marktprijs.

Morgen zal de Franse premier, Élisabeth Borne, naar Straatsburg reizen om samen met Parlementsvoorzitter Roberta Metsola het nieuwe gebouw in te huldigen. Het gebouw ‘Osmose’ zal omgedoopt worden tot ‘Simone Veil’, de eerste voorzitter van het eerste gekozen Europees Parlement in 1979. Veil overleefde het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en werd later minister van Volksgezondheid in Frankrijk van 1974 tot 1979. Ze maakte in Frankrijk abortus mogelijk.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie