Speelschema: Positie van werknemers en ministers van Justitie opnieuw bij elkaar

Elke ochtend lees je in ons Speelschema, waar Team Nederland die dag speelt en welke voor Nederland belangrijke onderwerpen er op de Europese vergadertafels liggen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Staan de schoenen al klaar? Het is pakjesavond vandaag. Ook in Brussel lijkt men zich voor te bereiden op het sinterklaasfeest. Want er staat weinig op de agenda. Oud-vakbondvoorzitter Agnes Jongerius (PvdA) spreekt vandaag met internationale vakbonden over de bescherming van werknemers in de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne. En EU-ministers van Justitie praten vandaag ook verder.

Denk aan werknemers Oekraïne

PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius vindt dat de positie van werknemers hét onderwerp is bij de EU-toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Westelijke Balkanlanden. Ze spreekt tijdens een bijeenkomst van de PERC. Deze Europese vakbondsorganisatie brengt EU- en niet-EU-vakbonden samen. Om de sociale dialoog, de democratische waarden en de rechten van arbeiders te verbeteren, is het belangrijk dat vakbonden internationaal samenwerken, zegt Jongerius.

De Europese Commissie zei eerder nog dat Oekraïne klaar is om te onderhandelen over EU-lidmaatschap. Het land heeft heel wat hervormingen doorgevoerd. Corruptie wordt bestreden en het rechtssysteem aangepast. Ook oligarchen worden aangepakt. Brussel maakt zich nu op voor verdere onderhandelingen. En daarbij moet dus goed opgelet worden dat werknemers niet benadeeld worden, vindt Jongerius.

EU-ministers van Justitie

Gisteren waren ze ook al in Brussel en vandaag gaan ze nog even door. De ministers van Justitie zullen het hebben over de Schengenzone. Het gebied binnen de EU met vrij verkeer van personen, goederen en diensten. Ook komt de migratieproblematiek aan bod.

En ze wisselen ook van gedachten over de Russische invasie van Oekraïne, de situatie in de Gazastrook en de bestrijding van terrorisme.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie