Speelschema: PFAS, Poetin en de digitale euro

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is nog niet klaar in Straatsburg. Europarlementariërs gaan er ook vandaag in gesprek over de nieuwste Europese wetgeving. Op de agenda PFAS-chemicaliën, de digitale euro en ontbossing.

PFAS

Het zijn gevaarlijke stoffen die al jaren terug te vinden zijn in dagelijkse gebruiksvoorwerpen: PFAS. De synthetische stoffen zitten bijvoorbeeld in antiaanbaklagen van pannen en kunnen slecht zijn voor de gezondheid van mens en natuur.

Het Europees Parlement spreekt vandaag over de uitfasering van die stoffen. Volgens PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim moet dat zo snel mogelijk gebeuren voor niet-essentiële toepassingen.

De stoffen zijn vooral ongewenst omdat ze niet door de natuur afgebroken kunnen worden.

Poetin behind bars

Een tijd terug vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij zou opdracht gegeven hebben tot het onwettig deporteren van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne.

Het Europees Parlement buigt zich vandaag over de kwestie.

Digitale euro

Het ligt al een tijdje op iedereens lippen. De digitale euro. Het elektronische betaalmiddel zou elektronisch betalen veiliger en betrouwbaarder moeten maken.

CU-Europarlementariër Peter van Dalen is er kritisch over. Hij maakt zich druk over de risico’s die het betaalmiddel met zich meebrengt wat betreft privacy en cybersecurity. Gezien de grote risico’s en het lage draagvlak heeft hij liever dat de EU haar energie ergens anders aan besteedt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie