Speelschema: Oranje boven in de hele EU

2 min. leestijd

Het is vandaag haring en oranjebitter op alle Nederlandse ambassades in de Europese Unie. Soms met een toespraak, soms alleen met het Leve de Koning, maar wel met Nederlanders die in het land wonen. In ons land is het een feestdag, dus geen Europese activiteiten, maar in Brussel wordt er naast de borrel (pardon, receptie) gewoon gewerkt.

De groene tien

Zo praat Frans Timmermans vandaag met de tien belangrijkste milieuorganisaties in de EU, verenigd in de Green 10 (met onder andere Wereld Natuurfonds, Friends of the Earth en Greenpeace). De organisaties maken zich zorgen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de Green Deal en vrezen dat het uitbannen van fossiele brandstoffen de komende jaren trager zal verlopen dan is afgesproken, waardoor de afspraken van Parijs, om in 2050 klimaatneutraal te zijn, in gevaar komen. Ze schreven een brief aan de Europese Commissie met het verzoek om langs te mogen komen en vandaag heeft Timmermans tijd voor hen.

De regio’s

Even verderop komt het Europees Comité van de regio’s bij elkaar. Vandaag gaat het vooral over Oekraïne, waarbij diverse burgemeesters uit het door oorlog geteisterde land aan het woord komen. Verder op de agenda de relaties met het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Donderdagochtend houdt de Nederlandse professor Inge Sieben een exposé over de Europese waarden en de manier waarop onderwijs daarbij een rol kan spelen. Sieben werkte mee aan een grote studie over de manier waarop Nederlandse millenials denken over gelijkheid, vrijheid en solidariteit. Die studie is hier te lezen.

Talenten

En dan hebben we ook nog de wekelijkse vergadering van de Europese Commissie. Er komt vandaag een voorstel over legale migratie. De Commissie wil het makkelijker maken voor bedrijven om mensen uit landen buiten de EU een werkvergunning te geven. De legale migratie is nodig om de tekorten op de arbeidsmarkt her en der in Europa op te vangen. De Commissie spreekt in haar voorstel over talenten die goed te gebruiken zijn. Aantallen worden niet genoemd, dat is politiek gevoelig. De presentatie vindt plaats rond het middaguur.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie