Speelschema: ontbossing, de klimaatplannen van Timmermans en Duitse chauffeurs

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Deze week reizen de Europarlementariërs weer af naar Straatsburg. Er staan tal van onderwerpen op de agenda deze week: Maandag gaat het over ontbossing. De Europarlementariërs hebben over een nieuwe wet die bedrijven verplicht ervoor te zorgen dat producten die binnen de EU worden verkocht, niet afkomstig zijn van ontbost land.

Belangrijke dagen voor fit-for-55

Het is ook een belangrijke week voor de Nederlandse Europarlementariërs Esther de Lange (CDA) en Mohammed Chahim (PvdA). Vandaag debatteert het Parlement over verschillende klimaatwetten van Eurocommissaris Frans Timmermans, het zogeheten Fit-for-55-pakket. Chahim is rapporteur voor de CO2-importheffing (CBAM) en De Lange rapporteur voor het sociaal klimaatfonds. Dinsdag zal er over de plannen gestemd gaan worden. Het pakket heeft tot doel om tegen 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met 55% te verminderen.

Geen knokploeg, maar Europarlementariër bij stakende vrachtwagenchauffers

Tot slot is Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) op bezoek bij Duitse vrachtwagenchauffeurs. Zij staken namelijk omdat ze van hun Poolse werkgever al twee maanden geen salaris hebben ontvangen. Afgelopen vrijdag werden de stakende chauffeurs bij Darmstadt aangevallen door een “knokploeg”, ingehuurd door hun werkgevers. Dat je staakt om je rechten veilig te stellen is volkomen logisch”, zegt Jongerius, “Het is onaanvaardbaar dat de werkgevers Lukmaz, Agmaz en Imperia een knokploeg op de chauffeurs hebben afgestuurd”. Dinsdag staat de situatie op de agenda van het Europees Parlement.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie