Speelschema: Natuurherstelwet, paling en sponsoren

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is nog even druk in het Europees Parlement voor de zomerstop begint. Er wordt gestemd over de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans, Europarlementariërs zullen het hebben over de paling en er wordt gepraat over bedrijven die de EU-voorzitter sponsoren.

D-day nummer twee

Je hoort het wel vaker natuurlijk. Maar het is vandaag opnieuw een spannende dag. De stemming over de natuurherstelwet van Timmermans werd in Straatsburg uitgesteld. Vandaag wordt de stemming hervat. Europarlementariërs stemmen in de milieucommissie nog over een aantal amendementen en daarna over de complete tekst. Als ze instemmen met de natuurherstelwet, moet eerst nog het gehele parlement over het voorstel stemmen. Daarna kunnen de onderhandelingen met de Europese Commissie en de lidstaten beginnen.

Terwijl het aantal stemmen voor en tegen in Straatsburg nog hetzelfde was, loopt het deze keer mogelijk anders. De lidstaten hebben al voor een afgezwakte versie van de natuurherstelwet gestemd. Daardoor kan het zijn dat twijfelende Europarlementariërs toch over de streep getrokken worden. De lidstaten kunnen dan al meer afdingen tijdens de onderhandelingen.

Paling

Verder gaan Europarlementariërs het hebben over paling. Goed nieuws, de palingstand loopt in Europa niet meer terug. Tijd voor Europarlementariërs om het te hebben over hoe de EU dat zo kan houden.

In het Europees Parlement is er vandaag een hoorzitting aangevraagd door Bert-Jan Ruissen (SGP). Naast sprekers uit Ierland, Portugal en Denemarken, spreekt hier ook Albert Jan Maat, voorzitter van het Nederlandse NetVisWerk van kleine zoetwater- en kustvissers.

EU-sponsoren

Daarnaast is er nog een hoorzitting. Lara Wolters (PvdA) wil het gaan hebben over bedrijven die het voorzitterschap van de EU sponsoren. Hoe ziet dat er precies uit denk je dan? Ministers dragen immers geen voetbalshirts met een meubelwinkelketen erop. Nee, bedrijven delen gratis kladblokjes uit, organiseren borrels en financieren de benzine van het land dat tijdelijk EU-voorzitter is.

Tegelijkertijd hebben die bedrijven wel belang bij wat er in Brussel besloten wordt. Tijd om onderzoek te doen, zegt Wolters. Tijdens de hoorzitting komt de Europese Ombudsman aan het woord, maar ook Transparency International en één van de voorzitters die deel uitmaakten van het Tsjechische EU-voorzitterschap in 2022.