Eurocommissaris Frans Timmermans kan voorlopig opgelucht ademhalen. Zijn omstreden natuurherstelwet is met een ruime meerderheid door de lidstaten aangenomen. Vergeleken met het voorstel dat nog door het Europees Parlement besproken moet worden, gaat het wel om een sterk afgezwakte versie.
Zowel het Europees Parlement als de EU-lidstaten moeten hun mening geven over de wetsvoorstellen van de Europese Commissie. Daarna kunnen ze gaan onderhandelen over het voorstel. De mening van de EU-landen is nu dus bepaald.
Nederlandse inzet
Het is Nederland niet gelukt om genoeg steun te krijgen bij andere landen. “Ik had gehoopt dat er een ander voorstel zou liggen”, zei minister voor Natuur en Stikstof Christianne Van der Wal na de vergadering. Het kabinet stond negatief tegenover de natuurherstelwet. Vooral vanwege het verslechteringsverbod. Dat bepaalt dat projecten geen negatieve invloed mogen hebben op natuurgebieden. Nederland, maar ook Vlaanderen, vrezen dat daardoor geen bouwprojecten meer plaats kunnen vinden.
Van der Wal had liever gezien dat lidstaten meer ruimte zouden hebben als het aankomt op dat soort projecten. Volgens het liggende voorstel moet per project onderbouwd worden dat de natuur er niet door achteruitgaat. Dat creëert drempels voor ondernemers. Wat haar betreft, had het makkelijker gemogen en had de verantwoordelijkheid bij de landen zelf moeten liggen.
Teleurgesteld
Desondanks voelt de minister zich niet verslagen. Het kabinet is niet volledig tegen de natuurherstelwet. Ook Van der Wal ziet in dat de natuur beschermd moet worden en prijst Timmermans voor het plan. Alleen het verslechteringsverbod gooit voor het kabinet roet in het eten.
Zodra het Europees Parlement met een standpunt komt, kan er onderhandeld worden tussen de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Tijdens die onderhandelingen gaat Van der Wal alsnog proberen het verslechteringsverbod van tafel te krijgen.
Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.