Speelschema | Minister in Brussel, mobiliteit op de grens en kennismaking in het Parlement

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Er lijkt altijd wel een Nederlandse minister in Brussel te zijn. Deze keer de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot. Ook vindt een groot evenement plaats, georganiseerd door het Huis van de Nederlandse Provincies, over mobiliteit op de grens. En het Europees Parlement leidt nieuwe journalisten rond.

Kennismaking

Vandaag is er weer een minister op bezoek in Brussel. Het gaat om de kersverse minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot. Ze komt onder meer kennismaken met EU-buitenlandchef, Josep Borrell.

Bruins Slot was voorheen minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Begin september nam ze het stokje over van Wopke Hoekstra, die nu voorgedragen is als Eurocommissaris.

Mobiliteit in grensregio’s

De koepelorganisatie voor provinciale lobbyisten, het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP), organiseert vandaag een evenement, met als centrale vraag: wat betekent nieuw EU-beleid voor het grensoverschrijdende spoorvervoer en de binnenvaart?

Het HNP heeft experts uitgenodigd om de hele middag over dit onderwerp te praten. Op bezoek komen o.a. masterstudenten van de Universiteit Maastricht en ook staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen is erbij.

Nieuwelingen

En dan is er nog een speciale bijeenkomst voor nieuwe journalisten. Het Europees Parlement nodigt ze uit. Ze worden gegidst door het gebouw en de kantoren, en krijgen de gelegenheid kennis te maken met woordvoerders. Ook nemen ze deel aan een workshop.

Het evenement moet nieuwe journalisten in Brussel inwijden in het reilen en zeilen van het Parlement. Het Europees Parlement zit ingewikkeld in elkaar. Het Parlementsgebouw, zowel dat in Straatsburg als in Brussel, zelf lijkt wel een doolhof, maar ook het wetgevingsproces is ingewikkeld.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie