Speelschema: Milieuraad, Militair Comité en de start van de waterstofweek

Den Haag is deze week met vakantie, in Brussel gaat alles door. Met vandaag: een Milieuraad en een vergadering van het Militair Comité. En het is weer de Europese week van: dit keer met als thema waterstof.

2 min. leestijd

De Europese Milieuministers spreken elkaar vandaag in Luxemburg. Ze bespreken welk verhaal ze gaan vertellen bij de aankomende conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, ofwel de COP27 in Egypte. De Europese lidstaten onderhandelen daar als één team, dus is Eurocommissaris Frans Timmermans ook present. Het zal in Egypte veel gaan over de gevolgen van klimaatverandering en hoe die op te vangen. Discussiepunt is: hoe betalen we de schade? Nederland zet zich in voor de doelen van het Parijs-akkoord en wil landen weerbaar maken voor klimaatverandering.

Militair Comité

Een grote defensiebijeenkomst vandaag. Commandanten der Strijdkrachten en hun vertegenwoordigers komen vandaag bijeen voor een vergadering van het Militair Comité van de Europese Unie. Het Comité is het hoogste militaire orgaan binnen de Europese raad. De leden ervan leiden de militaire acties die in EU-verband plaatsvinden. De commandanten – gewoonlijk vertegenwoordigd door hun permanente militaire vertegenwoordiger – bespreken onder andere het strategisch kompas; het Europese defensiebeleid dat de lidstaten in maart aannamen.

Europese waterstofweek

Er is weer een speciale week in Brussel: de waterstofweek. Die vindt nu voor de derde keer plaats. Waterstof heeft een speciaal plekje in het hart van de Europese Commissie, er wordt veel geld geïnvesteerd in wat gezien wordt als de brandstof van de toekomst. Zo komt er een waterstofbank van drie miljard euro. Ook in Nederland gaan ondernemers en wetenschappers aan de slag met waterstof, gesubsidieerd met honderden miljoenen Europese euro’s. De waterstofweek wordt gevierd met beleidsbijeenkomsten, een waterstofprijs en een tentoonstelling.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie