Journalist zoekt waterstofbank

Von der Leyen wil een waterstofbank van drie miljard euro. Wat dat betekent, weet niemand.

3 min. leestijd
Silhouette of detective investigate is following footprints. Vector illustration

Hier en daar een sneer naar Poetin en vooral veel wollige uitspraken over solidariteit: von der Leyens Europese troonrede was op veel vlakken erg voorspelbaar. Totdat ze vriend en vijand ineens wist te verrassen met het nieuws dat er een waterstofbank komt. “Tegen 2030 willen we in de Europese Unie jaarlijks tien miljoen ton hernieuwbare waterstof produceren. Daarvoor moeten we de markt voor waterstof stimuleren om de investeringskloof te dichten, mét behulp van een Europese waterstofbank”, vertelde de Commissievoorzitter glunderend.

De redactie van Brusselse Nieuwe schrok wakker uit haar slaap: er werd dan toch echt nieuws gedeeld tijdens von der Leyens State of the Union! En dan ook nog eens nieuws dat gepaard gaat met een flinke pot geld van drie miljard euro. Tijd om uit te zoeken wat von der Leyen nu concreet van plan was.

Eerste halte

Brusselse Nieuwe greep naar de telefoon om de Commissie eens flink aan de tand te voelen. Na een paar keer te zijn doorverwezen, hadden we dan eindelijk toch een Commissie-medewerker aan de lijn gekregen die beloofde onze honger naar informatie te kunnen stillen. Dit verwarrende gesprek liet ons echter achter met meer vragen dan antwoorden.

De onthullende details: de waterstofbank is bedoeld om ‘de transitie naar waterstof te stimuleren’. Of we ook mogen weten wat de Commissie dan juist bedoelt met het woord ‘bank’? “Nee. We kunnen enkel zeggen dat er drie miljard euro heen gaat, maar voor dat soort concrete details is het nog veel te vroeg”, liet de Commissie-medewerker weten. Maar kan de Commissie dan niet eens zeggen of dit geld bedoeld is voor bijvoorbeeld leningen aan waterstofinvesteerders? Er volgt een kafkaiaanse zinsconstructie waarin allerlei beleefde varianten op het woord ‘nee’ bij elkaar worden gesprokkeld.

Op naar Place Luxembourg

Wanneer de Commissie geen zin heeft om mee te werken kan de EU-journalist gelukkig nog altijd aankloppen bij de aartsrivalen van het Europese Parlement. Wie weet heeft daar wel iemand iets in de wandelgangen opgevangen. Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) reageerde al lovend op het plan voor een waterstofbank: “Ik ben erg enthousiast. Het belangrijkste is, denk ik, dat de Commissie hiermee nogmaals onderstreept hoe belangrijk waterstof zal zijn in de energietransitie.” Toen we hem vroegen of hij dan kon uitleggen wat zo’n waterstofbank nu juist inhoudt, moest hij zich wel achter de oren krabben: “Ik weet niet meer dan het statement van Von der Leyen. Wat het precies inhoudt, weet ik ook niet.”

Ook andere Nederlandse Europarlementariërs moesten ons het antwoord op de vraag schuldig blijven. Iedereen stond versteld van Von der Leyens manoeuvre. De Europese fractie van GroenLinks draaide de vraag zelfs om en vroeg of wij hén niet wat meer uitleg konden geven over wat die Europese Commissie daar allemaal loopt te beramen over die waterstofbank.

Op snelheid gepakt

Laatste poging: wie weet kan één van de in de schaduw opererende Europese diplomaten ons wel iets toefluisteren. “Ik ben bang dat wij je ook niet kunnen verder helpen. Ik heb mijn oor te luister gelegd en krijg de indruk dat zelfs binnen de Commissie niemand goed weet wat de bedoeling is. Von der Leyen heeft iedereen op snelheid gepakt”, wordt ons vanuit die hoek toevertrouwd.

Daarbovenop vreest de diplomaat dat het zomaar nog een jaar kan duren vooraleer de Commissie dit plan gaat verduidelijken. Balen. De EU-journalist geeft er teleurgesteld de brui aan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie