Speelschema: Metsola’s hersenspinsels en de Europese rechter

2 min. leestijd

Naar verwachting presenteert voorzitter Roberta Metsola vandaag haar plannen om de integriteit van het Europees Parlement in ere te herstellen na het omkopingsschandaal. De Europese rechter doet een belangrijke uitspraak over de Dublinakkoorden en de nieuwe Eurobarometer wordt gepubliceerd. 

Eurobarometer

Liefhebbers van statistieken, opgelet: er wordt vandaag weer een nieuwe Eurobarometer gepubliceerd. Via deze grote opiniepeiling kom je alles te weten over de gemiddelde Europeaan. Hoe hard wordt hij getroffen door de koopkrachtcrisis? Vindt hij het nog wel een goed idee om Oekraïne te steunen? Naast deze uiterst actuele vragen, passeren ook de vertrouwde nummers de revue. Gelooft de Europeaan nog wel in de EU? En heeft hij nog wel vertrouwen in het Europees Parlement?

Metsola’s hersenspinsels

Als nu zou blijken dat het Europees Parlement toch niet zo’n goed rapport krijgt van de gemiddelde Europeaan, kan de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola meteen in de tegenaanval gaan. Zij zal vandaag naar verwachting de eerste hervormingsvoorstellen naar aanleiding van het corruptieschandaal presenteren.

De bedoeling is om de toegang tot de gebouwen van het Europees Parlement te beperken tot voormalige Europarlementariërs en om de oprichting van informele vriendschapsgroepen met derde landen tegen te gaan. Maar daar zal het ongetwijfeld niet bij blijven.

Europese rechter

Tot slot zal het Europees Hof in Luxemburg uitspraak doen over de Dublinakkoorden. Die stellen dat een migrant asiel moet krijgen in het eerste EU-land dat hij bereikt. Nederland stuurde om die reden een persoon terug naar Italië, maar in de tussentijd zou de termijn daarvoor al verstreken zijn. Vandaag zal de Europese rechter ons meer vertellen over wat er moet gebeuren wanneer de terugstuurprocedures tussen landen niet op elkaar afgestemd zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie