Europa is vroeg uit de veren vandaag. We beginnen met een ontbijt over de verduurzaming van de scheepvaart. Daarna debatteert het Europees Parlement over de situatie in Hongarije en nieuwe regels voor bedrijven. Premier Rutte krijgt zijn collega uit Polen op bezoek in Den Haag.
Zee-ontbijt
We beginnen de dag stevig met een ontbijtsessie over de nieuwe Europese regels voor een schonere scheepvaart. Europarlementariër Vera Tax, die zich al langer met het onderwerp bezighoudt, zal onder andere aanwezig zijn. De PvdA’er zal spreken over de “duurzaamheidsrevolutie” die de sector te wachten staat. Ook vertegenwoordigers van de Rotterdamse Haven, Rederij Maersk en bio-methanolproducent Gidara schuiven aan voor de belangrijkste maaltijd van de dag.
Tax verwacht niet al te veel discussie: “De sector erkent dat er een transitie moet plaatsvinden en investeert al fors in het koolstofvrij maken van de huidige brandstofmix”.
Europarlementariërs in debat
Met voldoende brandstof in de tank gaan we door naar Brussel. Hier buigt het Europees Parlement zich tijdens de plenaire vergadering vandaag over het aanstaande EU-voorzitterschap van Hongarije. De rechtsstaat in Hongarije heeft het zwaar te verduren. Vanwege de vermeende schendingen van grondrechten zijn er al meerdere EU-potjes bevroren.
Sommige Europarlementariërs vragen zich daarom af of Hongarije straks wel een half jaar lang aan het hoofd van de Europese Unie moet staan. Om 11 uur ’s ochtends zal onder andere Thijs Reuten (PvdA) hier een persconferentie over geven.
Het Europees Parlement debatteert daarnaast over nieuwe plannen die bedrijven verplichten hun negatieve impact op het milieu en mensen te verminderen. Zij zullen straks meer moeten doen om bijvoorbeeld biodiversiteitsverlies, vervuiling, kinderarbeid en slavernij te stoppen. Over zowel Hongarije als de nieuwe bedrijfsregels wordt, na de debatten van vandaag, morgen gestemd.
Poolse premier op bezoek
De Poolse premier Mateusz Morawiecki komt op bezoek bij Mark Rutte, ze hebben veel te bespreken: Rutte zelf noemt bijvoorbeeld de situatie in Oekraïne, de komende NAVO-top en ‘rechtsstatelijkheid’. Het conflict tussen Brussel en Warschau over de ondermijning van de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht is nog lang niet opgelost en gaan mogelijk verergeren met verkiezingen in Polen op komst. Op economisch vlak heeft Rutte ook een appeltje met Polen te schillen: Polen bemoeilijkt de invoer van graan en andere voedingsmiddelen uit Oekraïne en staat na een regeling met Brussel alleen de doorvoer toe. Nederland wil opheldering van de Europese Commissie hierover.