Speelschema maandag 27 september

2 min. leestijd

De Sacharovprijs

Elk jaar reikt het Europees Parlement de Sacharovprijs uit. De prijs met een waarde van 50.000 euro wordt gegeven aan een persoon of een organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting. Het Europees Parlement, dus ook de 29 Nederlandse leden, beslissen wie de prijs krijgt. Vandaag worden de kandidaten geselecteerd en op 14 oktober is de stemming. De prijs is genoemd naar de Russische atoomgeleerde en dissident Andrej Sacharov (1921-1989).

De christendemocraten (de EVP-fractie, waarin CDA en ChristenUnie zitten) hebben de Russische oppositieleider Navalny voorgedragen. Hij zit op dit moment in een Russisch werkkamp een straf uit van zo’n twee en een half jaar. De sociaaldemocratische fractie, waar de PvdA in zit, hebben de vrouwen van Afghanistan op hun lijstje staan.

Een spook waart rond

Het inflatiespook is terug en dat levert fors debat op in financiële wereld. De Europese Centrale Bank heeft als opdracht om de inflatie in alle EU-landen in de hand te houden. Populair gezegd mag de inflatie niet boven de twee procent uitkomen, maar her en der begint hij toch hoger te worden. Wat gaan de bankiers onder leiding van ECB-voorzitter Christine Lagarde daaraan doen? Ze komt het vandaag uitleggen in het Europees Parlement.

Even een visje halen

De visserijcommissie in het Europees Parlement buigt zich over de toekomst van de visserij in het Kanaal, de Noordzee, de Ierse Zee en de  Atlantische Oceaan. Hoe staat het er voor na de Brexit? Hoe gaat het met de quota, zijn er incidenten en hoeveel last hebben de vissers van het steeds groeiend aantal windmolenparken? Afgelopen vrijdag verscheen er een rapport van de Universiteit Wageningen over het afgelopen jaar. Het was geen slecht jaar, maar er wacht wel zwaar weer.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie