Speelschema maandag 22 november

2 min. leestijd
Group of children of ski school on the hill portrait, sunny day on Alpine mountain resort

Zeldzaam

Ze zitten overal in: in windmolens, mobiele telefoons, batterijen voor de elektrische auto en raketten. Zeldzame elementen zijn de grondstof van onze maatschappij. Zonder nikkel, lithium en kobalt wordt het moderne leven lastig. Het grote probleem is dat China bij de productie en distributie van die zeldzame grondstoffen een stevige vinger in de pap heeft. Het Europees Parlement zet vandaag de tanden in de problematiek. Op tafel ligt een rapport om grip te krijgen op de prijs en omvang van de grondstoffen. Lees meer hier. Het debat is vanmiddag om vijf uur in Straatsburg. Vanwege de oplopende coronabesmettingen in alle lidstaten zijn niet alle parlementariërs afgereisd. Ze mogen via een videoverbinding meedoen aan het debat.

Thuisblijven om te kunnen skiën

Over die oplopende coronacijfers gaat het Coronadebat vandaag ook in het Europees Parlement. Op afstand dus en met maar enkele politici in de zaal. Het gaat vooral over Europese coördinatie. Oostenrijk was het eerste land dat aankondigde het 2G-beleid (gevaccineerd, genezen) in te voeren voor horeca en skiliften, met grote gevolgen voor mensen die op wintersport willen. Ook Frankrijk heeft zelfstandig maatregelen doorgevoerd. De vraag is of het Europese reispapier, de internationale QR-code straks nog wel overal geldig is.

De gezant

Komt er snel een nieuwe Europese gezant voor geloofsvrijheid? Met name de christelijke partijen willen dat snel een nieuwe gezant wordt benoemd, nadat de vorige vrij snel was vertrokken. Maar het parlement is verdeeld. Het leidde al eerder tot felle botsingen tussen Sophie in ‘t Veld (D66) en Bert-Jan Ruissen (SGP). D66 vindt de opdracht voor de gezant te beperkt. De SGP is het daar niet mee eens. Vanavond doet de SGP een korte oproep, samen met andere christelijke politici, om snel actie te ondernemen. “De EU laat anders tientallen miljoenen vervolgden in de steek.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie