Het is een dag vol debatten: Van Maastricht tot Turijn zullen de hoofdrolspelers van Europa in gesprek gaan over allerlei actuele uitdagingen.
Lijsttrekkers in Maastricht
In de aanloop naar de Europese Verkiezingen in juni wordt in Maastricht vandaag een belangrijk verkiezingsdebat gehouden. Het Maastricht Debate, onder andere georganiseerd door POLITICO in samenwerking met de gemeente Maastricht, Maastricht University en de Provincie Limburg, brengt lijsttrekkers van in ieder geval vijf grote Europese politieke partijen bijeen.
Het evenement vindt plaats in het Theater aan het Vrijthof, gelegen in het historische centrum van Maastricht. In 1992 werd hier het Verdrag van Maastricht ondertekend, dat diende ter oprichting van de EU.
Deze editie van het debat zal vooral gericht zijn op onderwerpen die jonge kiezers aangaan. De lijsttrekkers zullen niet alleen met elkaar in debat gaan, maar ook vragen van aanwezige jongeren beantwoorden. Brusselse Nieuwe is erbij.
Boerenpraat
Verder komen de Europese ministers van Landbouw vandaag samen in Luxemburg voor de landbouw- en visserijraad, die om 10.00 uur van start gaat.
Eén van de belangrijkste agendapunten is de positie van boeren. De ministers zullen praten over de tot nu toe voorgestelde plannen om het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) te vereenvoudigen, naar aanleiding van de grote boerenprotesten begin dit jaar.
Verder zal er gepraat worden over de handel in landbouwgoederen. Ook bespreken de ministers – voor het eerst onder het huidige GLB – de jaarlijkse prestatierapporten van alle lidstaten. Zo hopen ze een overzicht te geven van hoe het er voorstaat met de uitvoering van het nieuwe landbouwbeleid, op basis van scores per land.
Na afloop van de bijeenkomst volgt in de loop van de avond een persconferentie.
Groep van zeven
En dan naar Italië. Daar is Eurocommissaris Hoekstra vandaag aanwezig bij de G7-bijeenkomst in Turijn over het klimaat, energie en het milieu.
De groep van zeven bestaat uit – logischerwijs – zeven rijke industrielanden, die jaarlijks bijeenkomen om belangrijke economische en geopolitieke ontwikkelingen te bespreken. Dit zijn Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Italië, Duitsland en Japan. Ook de Europese Unie doet mee, maar omdat die uit meerdere lidstaten bestaat, telt de EU niet mee als officieel lid.
Naast de grote jaarlijkse bijeenkomst komen ministers van de G7-landen ook samen op specifieke onderwerpen, zoals nu het klimaat. Vandaag en morgen zullen zij onder andere praten over hoe ook ontwikkelingslanden schone energie kunnen gaan gebruiken, vooral landen in Afrika. Ook zal er gesproken worden over de inzet van technologie om de klimaatcrisis tegen te gaan. Dit met het oog op de langzaam dichterbij kruipende stip aan de horizon: klimaatneutraliteit in 2050.