Vandaag zijn de EU-ministers van Landbouw te vinden op een Belgische markt. Niet alleen voor hun eigen boodschappen, maar ook voor een andere belangrijke boodschap die de EU wil uitdragen: eiwit-onafhankelijkheid. De ministers zullen, samen met leden van de Europese Commissie, spreken over hoe de EU minder afhankelijk kan worden van eiwitimport. Verder is er vandaag een zitting in het Europees Parlement om te praten over hoe Frontex de Europese grenzen bewaakt. Uit een onderzoek van de Europese Ombudsman zijn meerdere tekortkomingen naar voren gekomen, die de effectiviteit van de reddingsoperaties teniet doen.
Eiwitstrategie
De Europese Landbouwministers en Eurocommissarissen zijn vandaag en morgen op bezoek bij onze zuiderburen. In de Belgische provincie Limburg welteverstaan. De Belgen, die de Europese Raad momenteel voorzitten, zullen zich hier van hun meest innovatieve (en smakelijke) kant laten zien.
Vandaag zal de groep onder andere een voedselmarkt bezoeken, waar meerdere producten aan hen zullen worden gepresenteerd. Morgen sluiten de ministers af met een informele bijeenkomst. En hoewel het allemaal erg gezellig klinkt, het doel is niet alleen teambuilding. Er wordt onder andere gepraat over hoe Europa minder afhankelijk kan worden van eiwitproductie buiten de Unie.
De landbouwministers zijn al een tijdje mee bezig met deze ‘eiwitstrategie’. Eén nieuwe versie hiervan moet dit jaar gepresenteerd worden. Voor het Europees Parlement kan het niet snel genoeg. In plaats van het voorstel van de Europese Commissie af te wachten, keurden de Europarlementariërs afgelopen jaar een door hen zelf geschreven initiatiefplan over de Europese eiwitstrategie goed.
Frontex-schandaal
Niet alleen de Europese voedselstrategie wordt besproken, ook de migratiestrategie komt aan bod. Later vandaag zal Rosita Hickey, hoofd onderzoek bij de Europese Ombudsman, tijdens een zitting van het Europees Parlement vragen stellen over gevonden tekortkomingen in de organisatie. Hendrik Nielsen, die voor de Europese Commissie gaat over Schengen en interne veiligheid zal hier samen met een vertegenwoordiger van het Belgisch voorzitterschap bij aanwezig zijn.
Een onderzoek door de Ombudsman toonde aan dat Frontex niet voldoet aan zijn verplichtingen voor reddingsoperaties van migranten in nood. Beperkende regels en te veel afhankelijkheid van lidstaten zouden hiervan de oorzaak zijn. Na de tragedie met de Adriana in juni 2023, waarbij meer dan zeshonderd mensen verdronken voor de kust van Griekenland, bood Frontex vier keer hulp aan de Griekse autoriteiten aan voor luchttoezicht, maar kreeg geen reactie. De Ombudsman heeft aanbevelingen gedaan aan Frontex en pleit voor een onafhankelijke onderzoekscommissie om het hoge aantal doden in de Middellandse Zee te onderzoeken.
De Europese kust- en grenswacht Frontex ligt verder onder vuur vanwege de samenwerking met Libische milities. Zij gebruiken veel geweld bij hun reddingsacties. Zo zou Frontex de coördinaten van migrantenboten onder andere delen met een Libische militie genaamd Tareq Bin Zeyad. Deze en andere milities zouden de migranten vervolgens terugbrengen naar Libië, waar ze mishandeling, seksueel misbruik en slavenarbeid riskeren.