Speelschema | Knetterend einddebat elektriciteitsmarkt, EU-ministers bespreken digitale euro

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron illustratie: iStockphoto.

Vandaag houden de Europarlementariërs zich bezig met de Europese elektriciteitsmarkt. De Europese Commissie stelt voor die te hervormen om de markt te vergroenen en consumenten beter te beschermen tegen prijsstijgingen. Als de plannen worden aangenomen, zullen de lidstaten makkelijk nee kunnen zeggen tegen Russisch gas. Verder bespreken de EU-ministers van Financiën van de eurolanden hoe het ervoor staat met ons gezamenlijke concurrentievermogen. Ook de voortgang van het digitale europroject zal aan bod  komen.

Elektriciteitsmarkt

Vandaag debatteren en stemmen de leden van het Europees Parlement nog een laatste keer over de hervorming van de Europese elektriciteitsmarkt. De voorgestelde hervormingen moeten consumenten beter beschermen tegen plotselinge prijsschokken, zoals we onder andere door de oorlog in Oekraïne hebben gezien.

Als de wet er komt, komen er ook nieuwe regels om de introductie van hernieuwbare en koolstofarme gassen, waaronder waterstof, te vergemakkelijken. Dit moet de elektriciteitsmarkt in de EU duurzamer maken.

Ook moet het voor individuele lidstaten makkelijker worden om af te stappen van gasimport uit Rusland en Belarus. Zo hoopt de EU haar standpunt over de Russische oorlog tegen Oekraïne kracht bij te zetten.

Digitale euro

Verder komen vandaag de EU-ministers van Financiën van de eurolanden samen in Luxemburg. Een van de voornaamste onderwerpen op de agenda is de ontwikkeling van de inflatie in de landen die met de euro betalen. Recente cijfers tonen aan dat de inflatie in februari is gedaald tot 2,6 procent, wat lager is dan verwacht. Dit heeft geleid tot bijstellingen van de inflatieprognoses door de Europese Centrale Bank (ECB), wat aangeeft dat er meer werk aan de winkel is om de inflatie onder controle te houden.

Een ander belangrijk punt van discussie zal het concurrentievermogen van de eurozone zijn. De EU is een open economie. Dit draagt bij aan de welvaart, maar brengt tegelijkertijd ook kwetsbaarheden met zich mee, met name in een tijd van groeiende handelsbarrières. De ministers zullen dus spreken over het versterken van dit concurrentievermogen. Zo staat de EU sterker haar schoenen.

Daarnaast zullen ze het hebben over de voortgang van de digitale euro. Een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken vanwege zorgen over privacykwesties en de mate van afhankelijkheid van de EU. Onder andere de PVV, FVD en NSC hebben in de Tweede Kamer hun bezwaren geuit. Tot slot zullen de ministers luisteren naar de presentatie van de economische en financiële prioriteiten van de nieuwe Portugese regering.