Speelschema: klimaat in Afrika en chips in Eindhoven

Eurocommissaris Frans Timmermans is vandaag bij de Afrika-klimaattop die veel regeringsleiders even overslaan. Zijn collega Thierry Breton breidt zijn Nederlandse chips-netwerk uit, en minister Conny Helder duikt in de Brusselse bubbel.

2 min. leestijd

Eurocommissaris Frans Timmermans is vandaag in Rotterdam voor de Africa Adaptation Summit. Ter voorbereiding van de aankomende klimaattop (COP27) in november komen Afrikaanse regeringsleiders, Europese ministers en andere internationale topfunctionarissen bijeen. Doel: de klimaatambities in Afrika naar een hoger niveau tillen. Premier Mark Rutte komt ook, in tegenstelling tot veel andere regeringsleiders. Ursula von der Leyen had al een andere afspraak staan, premiers Sanna Marin (Finland), Jonas Gahr Støre (Noorwegen) laten een minister voor ontwikkelingshulp komen. Emmanuel Macron stuurt een staatssecretaris, en Mette Frederiksen (Denemarken) stuurt een videotoespraak door.

Chips in Eindhoven

De Franse Eurocommissaris Thierry Breton (interne markt), chef van onder andere de Chips Act, houdt vandaag een tour door Nederland. Hij opent het academisch jaar op de Technische Universiteit Eindhoven met een toespraak. Handig voor Breton, want Peter Wennink, de baas van chipsfabrikant ASML, neemt ook deel aan het programma. Nederland is, samen met Duitsland, Italië, Frankrijk en België, één van de landen waar Europa straks chips vandaan gaat halen. Breton spreekt ook af met ministers Mark Rutte, Rob Jetten, Kajsa Ollongren, en Micky Adriaansens.

Helder naar Brussel

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, heeft vandaag een netwerkdag in Brussel. Ze spreekt Eurocommissaris Nicholas Schmit, gaat langs bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging en ontmoet Europarlementariërs.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie