Speelschema Hoog bezoek in Den Haag

2 min. leestijd
Money of European Union. European euro bills. EUR banknotes. 50 euro. Business, finance, news background.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bezoekt vandaag Nederland. Hij wordt ontvangen door koning Willem-Alexander en daarna spreekt hij met premier Mark Rutte over de oorlog in Oekraïne, klimaat en energie. Gisteren zagen de twee leiders elkaar ook al in Denemarken, waar ze hun energieambities voor de komende jaren hebben gepresenteerd, samen met de Deense en Belgische premier.

Nederland en Duitsland leveren onder meer gezamenlijk pantserhouwitsers aan Oekraïne. Duitsland importeert sinds de Russische inval in Oekraïne ook meer gas uit Nederland

Menno Snel

In de Tweede Kamer geeft minister Sigrid Kaag van Financiën tekst en uitleg over de komende eurogroepvergadering. De minister zal toelichten waarom het kabinet Menno Snel heeft voorgedragen om de nieuwe directeur van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) te worden. Die club geeft leningen aan eurolanden (landen van de Europese Unie met de euro als munt) die in financiële nood verkeren. De Eurogroep zal er komende week over praten, maar uiteindelijk stemt in juni de Raad van gouverneurs over de nieuwe topman.

Hoe doen we het?

Aan ideeën over de wederopbouw van Oekraïne geen gebrek. De Europese ontwikkelingsbank EBRD (Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling) heeft een idee, maar ook Oxfam, de gemeente Amsterdam en de niet te vergeten Wageningen Universiteit. Al die gedachten, rijp en groen, worden besproken tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. En daar komt wellicht ook nog het idee van de Europese Commissie bij om geld te gaan lenen op de kapitaalmarkt. Dit gebeurde ook bij het coronaherstelfonds.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie