Speelschema | Hoe houden we Europa veilig en warm?

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Burning natural gas and one euro coin on gas hob. The concept of the struggle for global gas markets. Turk stream. North stream

Op een steeds minder stabiel wereldtoneel rijst de vraag hoe Europa zichzelf veilig kan houden steeds vaker op. Want: aan de ene kant willen we laten zien dat we niet voor de poes zijn, maar willen we ons ook niet (echt) in de bestaande oorlogen mengen.

Hoe we ons tussen deze verschuivende machten het beste kunnen opstellen, is dé hamvraag waar zowel de Europarlementariërs als EU-ministers vandaag een antwoord op proberen te zoeken. Daarnaast bespreken de ministers ook onze binnenlandse veiligheid: de strijd tegen drugshandel en georganiseerde misdaad.

Maar veiligheid gaat niet alleen over oorlog. Ook onze energievoorziening wordt steeds verder bedreigd. Zonder gas uit Rusland moet Europa op zoek naar andere manieren om de lichten tijdens de komende winter aan te houden. Daar praten de energieministers vandaag over.

Europese veiligheid

Vandaag en morgen vindt de 24e Interparlementaire Conferentie over het EU-veiligheidsbeleid plaats in Brugge. Parlementsleden uit de EU-lidstaten en andere landen komen samen om actuele veiligheidskwesties te bespreken.

Deze keer zal het gaan over de steun aan Oekraïne, EU-uitbreiding en andere veiligheidsprioriteiten van de EU (zoals cybersecurity). Ook wordt de situatie in het Midden-Oosten besproken. Voor Nederland zullen Tweede Kamerleden Raymond de Roon (PVV) en Gijs Tuinman (BBB), evenals Eerste Kamerleden Fatimazhra Belhirch (D66) en Math Goossen (BBB) aanwezig zijn.

Ministervergaderingen

Ook in Brussel staat de boel deze maandag niet stil. Zowel de EU-ministers verantwoordelijk voor energie, als voor justitie en binnenlandse zaken komen vandaag namelijk bijeen voor hun ‘Raad’.

Tijdens de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken zullen de ministers vooral praten over de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Ze zullen onder andere een aanbeveling aannemen over hoe de lidstaten drugshandel het beste kunnen bestrijden. Daarnaast zal er – ook hier – gesproken worden over de Europese veiligheidssituatie, met name in het licht van het conflict in het Midden-Oosten en de agressie van Rusland tegen Oekraïne.

De energieministers van de EU gaan praten over hoe het staat met de veiligheid van onze energievoorziening en hoe we ons voorbereiden op de winter van 2024-2025. Ze willen het onder andere eens worden over een plan om de vraag naar gas te verminderen. Verder zal de Europese Commissie de ministers vertellen hoe ver lidstaten zijn met het halen van de energie- en klimaatdoelen voor 2030.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie