Brussels Peil | Foutenfestival

De een wil praten over het onvoorstelbare; wat te doen als de EU bij de oorlog betrokken raakt. De ander wil geen oorlog in gerommeld worden. Macron en Scholz zorgen voor veel onrust.

3 min. leestijd

Het moest een krachtig signaal richting Poetin worden. Een verenigd Europees front in Parijs, een speciale bijeenkomst om twee jaar oorlog te herdenken. Maar het werd een bijzondere opeenstapeling van onhandige uitspraken, gevolgd door een dreigement uit Moskou. Als Europa oorlog wil, beschikt Rusland over nucleaire wapens.

De vraag of Europa klaar is voor oorlog kan op dit moment met ‘nee’ worden beantwoord. De Franse president wilde aftasten hoever iedereen wilde gaan, voor het geval de Russen de komende maanden verder oprukken en misschien wel Kyiv veroveren. Daar waren de andere landen (Nederland was er ook bij) echter nog niet aan toe. Het “no boots on the ground”, klonk na afloop ferm uit vele monden van regeringsleiders. 

Duitse tegenwerking

Het liep de soep in bij de reactie van de Duitse bondskanselier. Hij zei als eerste wat de rest dacht, namelijk geen Europese soldaten op Oekraïens grondgebied. Duitsland zalzowel binnen de Europese Raad als de NAVO een veto uitspreken. Op de Baltische staten na konden zijn uitspraken op gevolg vanuit alle andere lidstaten rekenen.

Scholz was het in de nasleep van de conferentie helemaal zat om het verwijt te krijgen dat Duitsland geen Taurus-langeafstandsraketten levert. Tijdens een speciale bijeenkomst georganiseerd door het Duitse persbureau DPA suggereerde hij dat er nu al Franse en Britse militairen in Oekraïne zijn om te helpen bij de geleverde SCALP raket (Frankrijk) en Strom Shadow kruisraket (Brits). “Wat de Britten en Fransen doen op het gebied van doelgerichte steun, kan niet in Duitsland worden gedaan.”

Scholz zei verder dat hij verbaasd is dat sommige mensen, hij noemde geen namen, niet eens nadenken over het feit dat dit zou kunnen leiden tot deelname aan een oorlog. 

Reacties

In Groot Brittannië kwam de stoom uit de oren bij de voorzitter van de belangrijke buitenlandcommissie van het Lagerhuis. Volgens Alicia Kearns zijn de uitspraken van Scholz een klap in het gezicht van de bondgenoten. Al eerder noemde de ondertussen afgetreden minister van Defensie Ben Wallace de bondskanselier “de verkeerde man, met de verkeerde baan op het verkeerde moment”.

Vanuit Parijs werd rustiger gereageerd. In het Europees Parlement waar deze week een debat over defensie werd gehouden, zei de Franse Arnaud Danjean (geen lid van de partij van Macron) dat de absolute prioriteit “het produceren van munitie” is. Ook is er volgens hem geen behoefte aan verdeeldheid. “Dit geldt voor zowel de Franse als de Duitse bondskanselier.” 

Komende week wordt door de Europese Commissie de defensiestrategie gepresenteerd. Wij hebben die alvast. Lees hier het hele stuk, maar we hebben ook een samenvatting. Die is deze week te te vinden in de rest van onze nieuwsbrief ‘Brussels Peil’.

Ook elke zondagochtend gratis de Europa nieuwsbrief vol geopolitieke analyses van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon), hardnekkige geruchten en heel veel Europees nieuws gratis in je mail? Abonneer je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie