Speelschema | Handelsverdragen, Montenegro en onderhandelingen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In de Tweede Kamer gaat het vandaag over Europese handelsverdragen. In Brussel storten ze zich dan weer op de vraag of Montenegro klaar is voor EU-lidmaatschap, maar ook komen de fracties in het Parlement weer bij elkaar om het over belangrijke functies te hebben.

Handelsverdragen

Er is veel te doen over de nieuwe Europese handelsakkoorden, en dan met name over het Mercosur-akkoord met Zuid-Amerika. In Nederland vreest de Tweede Kamer dat onze boeren weggeveegd gaan worden door Zuid-Amerikaanse concurrenten die aan minder strikte regels moeten voldoen. Maar wat is daar van aan? Kamerleden worden vandaag bijgepraat in een technische briefing door experts.

Verder krijgt demissionair premier Rutte vandaag te horen met welk mandaat hij morgen naar zijn allerlaatste Europese top gestuurd wordt. Gisteren ging hij in debat met de Tweede Kamer over de top. Vandaag stemmen de Kamerleden over de moties met betrekking tot die top. 

Montenegro

Mogen ze erbij of niet? Gisteren begonnen de gesprekken over EU-lidmaatschap voor Oekraïne en Moldavië. Vandaag wordt Montenegro ontvangen door de Europese ministers. Concreet gaan ze het hebben over Montenegrijnse rechtsstaat die wordt klaargestoomd om aan de Europese standaarden te voldoen.

Onderhandelingen

En in het Europees Parlement wordt doorondergehandeld. Vandaag komen de liberale Renew-fractie en conservatieve ECR-fractie met hun leden bij elkaar om het te hebben over wie zich bij de fracties aan wil sluiten. De ECR haalde Renew onlangs al in qua zetelaantallen in het Parlement en is daarmee nu de derde grootste partij. Ze stoten zo de liberalen van hun troon. Zij waren de afgelopen jaren altijd de derde partij in Brussel.

Verder stemmen de sociaaldemocraten (S&D) over belangrijke posities binnen de fracties. Er zijn negen plekken, bestuursfuncties, te vergeven en elf kandidaten. Niet iedereen gaat dus blij zijn. De Nederlandse PvdA-Europarlementariër Mohamed Chahim is één van die elf. Geen zorgen, zijn kansen worden hoog ingeschat. Hij was de afgelopen vijf jaar al vicevoorzitter van de S&D.

Overigens besluiten de liberalen van Renew vandaag ook wie de vicevoorzitters worden. Ook daar zijn er meer kandidaten dan plekken te vergeven. Elf tegen zeven. De Nederlandse D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy doet in ieder geval mee aan de race.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie