Speelschema | Handel en energie, referendum EU-lidmaatschap, politieke jongeren in debat

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Nog een week tot het begin van de Europese verkiezingen. Partijen maken zich op voor de laatste campagneweek. In Brussel vergaderen zowel de Europese ministers van Energie als de ministers van Buitenlandse Handel met elkaar. In de Tweede Kamer wordt er weer gedebatteerd over een voorstel voor een referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap. Daarnaast vindt in Amsterdam het Grote Jongeren-Europa-debat plaats.

Twee ministerraden in Brussel

In Brussel vinden er vandaag twee ministerraden plaats. De Europese ministers van Energie zullen het onder meer hebben over REPowerEU. Dit is een plan dat de Europese Commissie opzette na de Russische inval in Oekraïne. Met dit plan moet de EU zo snel mogelijk onafhankelijk worden van Russische fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en steenkool. De ministers bespreken de toekomst van dit plan.

Ook de ministers van Buitenlandse Handel komen bijeen in Brussel. De Europese ministers zullen spreken over de toekomst van de handel in Europa en het concurrentievermogen. In het debat nemen de minsister ook het rapport van de Italiaan Enrico Letta over de Europese interne markt mee. Bovendien blikken de ministers vooruit op het komende rapport van Mario Draghi over het Europese concurrentievermogen.

Nederland uit de EU?

In de Tweede Kamer debatteren Kamerleden vanavond weer over het EU-lidmaatschap van Nederland. FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft vorig jaar een voorstel ingediend om hier een raadgevend referendum over te houden. Eind maart debatteerde de Tweede Kamer hier ook al over. Vanavond wordt er antwoord gegeven op de vragen die in de eerste termijn in maart zijn gesteld.

Jongeren in debat

In Pakhuis De Zwijger in Amsterdam komen vanavond jonge kandidaten en vertegenwoordigers van de jongerentak van politieke partijen samen. De VVD, D66, CDA, PvdA/GroenLinks, NSC, BBB en Volt gaan met elkaar in debat over de belangrijkste thema’s van deze Europese verkiezingen. Dit alles gebeurt onder leiding van de oprichter van de Nederlandse theatergroep De Kiesmannen, Jochem Jordaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie