De lidstaten stemmen vandaag over het pesticidemiddel glyfosaat en gaan met het Europees Parlement op zoek naar een deal over de nieuwe EU-wet tegen milieucriminaliteit. Ook weten we vandaag tegen welke landen de Europese Commissie deze maand een tuchtprocedure start.
Glyfosaat
De EU-landen stemmen voor de tweede keer over de verlenging van het gebruik van het bestrijdingsmiddel glyfosaat. In oktober was er geen meerderheid voor of tegen het voorstel van de Commissie om de toelating van het gebruik met tien jaar te verlengen. Nederland onthield zich van de stemming, ook al riep de Tweede Kamer landbouwminister Piet Adema op om tegen te stemmen.
Naar verwachting zal vandaag wel een meerderheid van de lidstaten instemmen met de verlenging. Want de Commissie wil het voorstel aanpassen. Het gaat nu om een kortere periode en de eisen zijn extra streng voor risicovol gebruik. Als de lidstaten vandaag weer geen eindoordeel zouden vellen, mag de Europese Commissie zelf de knoop doorhakken.
Milieucriminaliteit
Het Europees Parlement en de lidstaten bereikten vorige maand geen akkoord over de EU-wet tegen milieucriminaliteit. Vandaag proberen ze het opnieuw.
CDA-Europarlementariër Toine Manders leidt de onderhandelingen: “We lezen allemaal het nieuws over bedrijven als Tata Steel en Chemours. De schade door milieucriminaliteit is enorm. Deze nieuwe wet moet strafbare feiten op Europees niveau keihard aanpakken.”
Een erg belangrijk punt van discussie: ‘ecocide’. Dat begrip wil het Europees Parlement aan de nieuwe wet toevoegen. Wat is ‘ecocide’? Daaronder vallen alle menselijke handelingen die de natuur ernstig beschadigen of zelfs vernietigen, terwijl de risico’s bekend zijn. Wanneer iemand dus willens en wetens de natuur beschadigt, moet dit beschouwd worden als ‘strafbaar feit’, vindt het Parlement. Voorbeelden van ecocide zijn talrijk: overbevissing, ontbossing, olierampen, het onwettig lozen van giftige stoffen, plasticvervuiling en ga zo maar door.
Stoute lidstaten
De Europese Commissie kondigt vandaag aan welke lidstaten zich de afgelopen maand niet aan de EU-regels hebben gehouden en een tuchtprocedure kunnen verwachten. Wellicht kon Nederland voor de Schipholkrimp, die in strijd is met de Europese regels, net op tijd een tuchtprocedure ontlopen.