Speelschema: Gebroken dam, schaduwbanken en kunstmatige intelligentie

Hoe proberen Nederlanders in Europa hun zin te krijgen en welk Brussels beleid komt vandaag richting Nederland? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg (Bron foto: iStock)

Het is vandaag dag twee van de maandelijkse werkzaamheden van het Europees Parlement in Straatsburg. Er staan een hoop punten op de agenda. Van Oekraïne tot Noord-Macedonië en van duurzame batterijen tot nieuwe wetgeving over kunstmatige intelligentie.

Overstroming

Wie het nieuws volgt, weet het al. In Oekraïne is de Nova Kachovka-dam vernietigd. Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld. Beide kanten worstelen met de gevolgen. De inwoners op het schiereiland De Krim komen zonder water te zitten en delen van de Oekraïense stad Cherson zijn overstroomd. Oekraïne is bezig is met reddingswerkzaamheden.

Het Europees Parlement begint de dinsdag met het bespreken van de mogelijke gevolgen van de ramp, zowel voor mens als voor de natuur. Heel wat vee is verdronken. Bovendien zijn er giftige stoffen en olie door de dambreuk vrijgekomen en die stromen nu vrij de Zwarte Zee ten zuiden van Oekraïne in.

Thijs Reuten (PvdA) legt de schuld in ieder geval bij Rusland. “Oorlogsmisdaad op oorlogsmisdaad op oorlogsmisdaad”, zegt hij.

Kunstmatige intelligentie

Dan ook nog een debat over de wet inzake kunstmatige intelligentie (de AI-Act). Een wetsvoorstel dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie moet reguleren. Europarlementariërs zien hoe snel de ontwikkeling daarvan gaat. ChatGPT is ontzettend populair, kunstmatige intelligentie kan foto’s compleet veranderen en zelfs al filmpjes maken.

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie moet in overeenstemming zijn met de Europese waarden. Het moet de privacy van gebruikers respecteren en mag de gezondheid niet schaden.

Investeringsfondsen

Ook steken Europarlementariërs de koppen bij elkaar over zogenaamde schaduwbanken. Dat zijn investeringsfondsen die soms risicovol opereren. Europarlementariër Paul Tang (PvdA) wil beter toezicht op de banken om consumenten te beschermen. Hij hoopt dat er vandaag een akkoord komt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie