Speelschema: Fit in alle parlementen

2 min. leestijd

In Den Haag en in Brussel wordt vandaag over de klimaatwetten (Fit for 55) van Frans Timmermans gesproken. De Nederlandse politici hebben een extra overleg ingepland om met minister Jetten verder te bepreken hoe hij zich moet opstellen volgende week als de Europese ministers een gezamenlijk standpunt over de klimaatwetten gaan innemen. De ministers moeten namelijk gaan onderhandelen met het Europees Parlement over hoe de nieuwe wet er precies komt uit te zien. Het gaat dan onder meer over de bepalingen hoeveel de industrie aan CO2 mag uitstoten en het zogenoemde sociale klimaatfonds.

In Brussel stemmen de Europarlementariërs over hun onderhandelingspositie voor die gesprekken. Eerder werd door de verschillende specialisten al overeenstemming bereikt, nadat het een paar weken geleden nog mislukte.

Nog meer groen

De Europese Commissie is ondertussen alweer bezig om een volgende wet op te stellen. Vandaag bespreken de Eurocommissarissen een voorstel van onder andere Frans Timmermans over biodiversiteit en pesticiden. Binnen het college is er vooraf lang over gedebatteerd en vooral over het plan om vaart te zetten achter het verbieden van een groot aantal pesticiden. Rond het middaguur komt het plan naar buiten.

En Oekraïne

En dan is het ook nog de dag waarop het mogelijke EU-lidmaatschap van Oekraïne in verschillende nationale parlementen wordt besproken. De Tweede Kamer blikt vandaag vooruit op de Europese top en zal aan premier Rutte melden dat het allemaal niet te snel moet gaan. De toon in het Europees Parlement zal iets anders zijn; daar zullen vooral pleidooien te horen zijn dat het juist wel sneller moet en niet zo procedureel. Wie de Tweede Kamer wil volgen, klik hier. Wie meer belangstelling heeft voor het Europees Parlement moet hier klikken. Het valt wellicht achter elkaar te kijken. De Tweede Kamer begint al vroeg rond 10.45 uur en het Europees Parlement vanaf 15 uur.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie