Speelschema: Europol, spionage en journalisten voorspellen de toekomst

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het in Den Haag gevestigde Europol staat op de agenda van het Europees Parlement. Het debat gaat over de centen: wat mag het voorkomen en bestrijden van alle vormen van zware internationale en georganiseerde misdaad, cybercriminaliteit en terrorisme kosten? 

Over centen gesproken: Hoe de hele EU-begroting van 2024 eruit komt te zien, dat ligt aan de stemming vandaag over de regels die de Nederlandse Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) daarvoor heeft geschreven.

Bezoek uit Griekenland

De Nederlandse Europarlementariërs Thijs Reuten (PvdA), Jeroen Lenaers (CDA) en Sophie in’t Veld (D66) en hun collega’s die het gebruik van spionagesoftware door overheden onderzoeken, spreken vandaag met de autoriteiten uit Griekenland in het Europees Parlement. De Griekse databescherming en privacy autoriteiten doen Brussel aan, het verhoor is de hele dag hier te volgen. Een jaar geleden bleken politici, journalisten en militairen in Griekenland bespioneerd te worden met speciale spionagesoftware Pegasus.

De PEGA-commissie zit er bovenop: Onlangs ontving de onderzoekscommissie nog brieven van advocaten van het bedrijf dat de software maakt en een mogelijke betrokken advocaat uit Cyprus.

Wat worden dé komende Europese onderwerpen?

Vanavond laten vier Nederlandse Europa-correspondenten in het Holland House in Brussel hun licht schijnen over de onderwerpen die het nieuws gaan domineren. Vanaf 19.00 uur gaan Ria Cats (Financieel Dagblad), Alexander Bakker (De Telegraaf), Romana Abels (Trouw) en onze hoofdredacteur Bert van Slooten in gesprek. Dat belooft een interessante avond te worden, mocht je in de buurt zijn. Je moet je wel even inschrijven.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie