Achter de schermen bij spionagesoftware

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Journalisten, actievoerders, politici en kopstukken van mensenrechtenorganisaties. Slechts een greep uit de groep die slachtoffer zijn geworden van Pegasus. De spionagesoftware die terroristen moest bestrijden is in Europa ook ingezet tegen burgers, zo blijkt uit recente onthullingen. De ‘doos van Pegasus’ lijkt nog maar op een kier te staan. Het Europees Parlement wil daarom stemmen over een onderzoekscommissie die de kwestie kan doorspitten.

Regering gaat boekje te buiten

Hoewel de omvang van de problematiek nog in kaart gebracht moet worden, blijkt nu al dat verschillende regeringen in de Europese Unie misbruik hebben gemaakt van de spionagesoftware van Israëlische makelij. Daarmee kan versleutelde informatie worden verzameld van bijvoorbeeld smartphones en laptops. 

Maar de software werd niet alleen gebruikt om criminelen en terroristen op te sporen: in Hongarije en Polen zijn verschillende journalisten en advocaten slachtoffer geworden van Pegasus. Reden voor een onderzoekscomité dat moet kijken of de software, zoals in de Verenigde Staten, ook in Europa verboden moet worden. Een meerderheid van het Europees Parlement is voorstander van een onderzoeksteam, maar daar moet nu nog over gestemd worden. Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) debatteert hier ook over.

“Deze kwestie doet me erg denken aan een film die we allemaal kennen: Das leben der Anderen. Hierin wordt een regeringscriticus dwarsgezeten en bespioneerd door een regeringsfunctionaris. Helaas is dit geen film, maar werkelijkheid. Dit is geen incident dat eenmalig besproken moet worden, het is een problematiek die ingaat tegen alles waar we in deze Europese Unie voor staan. Europese regeringen die voor politieke doeleinden de burgers bespioneren, dat is onacceptabel. Nooit meer.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie