Speelschema: Europese top, ouderschapscertificaat en duurzaam ondernemen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

De Europese leiders zitten vandaag samen in Brussel. Het Europees Parlement stemt over het Europese ouderschapscertificaat. Ook weten we hoe de Europese ketenaansprakelijkheid voor bedrijf eruit gaat zien.

Europese top

Demissionair premier Mark Rutte ziet vandaag zijn Europese collega’s weer terug. En het belooft een spannend editie te worden: Oekraïne krijgt te horen of het het mogelijke EU-lidmaatschap een stapje dichter komt. Op dit moment blokkeren de Hongaren een mogelijk akkoord nog wel met hun agenda. Ook krijgt Oekraïne te horen of de EU verder gaat met de financiële en humanitaire steun voor het land. 

Verder gaan de leiders zich buigen over het spekken van de EU-meerjarenbegroting en “de situatie” in Israël en Gaza. Daarover moeten we trouwens volgens Rutte geen conclusies verwachten, enkel een discussie. “Daar gaan we toch niet uitkomen. Dan is het maar het beste om niet weer vijf uur over een laatste zinnetje te doen.”

Ouderschapscertificaat

Niet alle EU-lidstaten erkennen het homohuwelijk. Voor ouders van hetzelfde geslacht kan dat voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer ze naar een ander land reizen en hun kind bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt. 

Het EU-ouderschapscertificaat moet ervoor gaan zorgen dat de ouders overal in de EU worden erkend. Vandaag stemt het Europees Parlement er over. 

“Alle kinderen hebben recht op eerbiediging van familie- en gezinsleven, wie de ouders ook zijn en hoe de samenstelling van dat gezin ook is”, vertelt CDA-Europarlementariër Toine Manders.

Duurzaam ondernemen

De nieuwe Europese wet ketenverantwoordelijkheid (due dilligence) moet bedrijven aansprakelijk stellen voor misstanden in hun volledige logistieke keten. Gisternacht hebben de EU-landen hier een akkoord over gesloten met het Europees Parlement. PvdA-er Lara Wolters staat vandaag de pers te woord over de inhoud van het akkoord. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie