Speelschema | Europese top, consumentenbescherming en verkiezingsdebat

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
European Union Flags

Vandaag is het de tweede dag van de informele Europese top in Brussel. De regeringsleiders praten vandaag verder over onder meer de laatste ontwikkelingen in Oekraïne en het Midden-Oosten. In Brussel is er ook een bijeenkomst van EU-ministers die zich bezighouden met consumentenbescherming. Ze gaan daar praten over AI en influencers. In Den Haag debatteert de commissie Binnenlandse Zaken over de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen november.

Europese top

In Brussel begint vandaag de tweede dag van de Europese top. De Europese leiders spreken elkaar vandaag over het rapport van voormalig Italiaans premier Enrico Letta, dat gisteren is gepresenteerd. Daarnaast staat de relatie tussen de EU en Turkije op de agenda. Net als de situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten, met aandacht voor Libanon en de Iraanse aanval op Israël van afgelopen weekend. Brusselse Nieuwe is aanwezig bij de top, maar houdt dit keer geen liveblog bij. Dit omdat de top informeel is en er geen bindende besluiten worden genomen. Uiteraard berichten we wel over belangrijk nieuws van de top.

Bescherming van de consument

Tegelijkertijd vindt er in Brussel een informele bijeenkomst plaats van de EU-ministers die zich bezighouden met consumentenbescherming. De ministers zullen het hebben over de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) op het aankoopgedrag van consumenten, over duurzaamheid in de pakketbezorgingsindustrie, over marketing door influencers en de toegankelijkheid van financiële diensten in de EU.

Verkiezingsdebat

In de Tweede Kamer komt de commissie Binnenlandse Zaken bijeen om de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen november te evalueren. De commissie praat met minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie) over het verloop en de organisatie van de verkiezingen. Ook bekijken ze de toegankelijkheid van stemlokalen en hoe dit beter kan in de toekomst. Daarnaast wordt er al een kleine blik vooruitgeworpen op de Europese verkiezingen van aankomende juni. Vijf Nederlandse gemeenten gaan dan een test doen met een kleiner en overzichtelijker stembiljet.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie