Speelschema: EU-ouderschapscertificaat en Hongaarse miljarden

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Europarlementariërs stemmen vandaag over het EU-ouderschapscertificaat en gaan in debat over het Hongaarse EU-geld dat de Europese Commissie blokkeerde.

Europees certificaat voor ouderschap

Niet alle EU-lidstaten erkennen het homohuwelijk. Voor ouders van hetzelfde geslacht kan dat voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer ze naar een ander land reizen en hun kind bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt. 

Het EU-ouderschapscertificaat moet ervoor gaan zorgen dat de ouders overal in de EU worden erkend. Vandaag stemmen Europarlementariërs er voor een eerste keer over. Europarlementariër Toine Manders (CDA) onderhandelde mee over het dossier. “Alle kinderen hebben recht op eerbiediging van familie- en gezinsleven. Wie de ouders ook zijn en hoe de samenstelling van dat gezin ook is. Kinderen verdienen bescherming wanneer zij binnen de EU reizen. Ze verdienen de garantie dat zijn of haar gezin overal een gezin is.”

Hongaarse miljarden 

Lang zat de Europese Commissie met de handen in het haar over zorgenkind Hongarije. Onder het bewind van premier Viktor Orbán werd de rechtsstaat uitgehold en de onafhankelijke pers monddood gemaakt. Maar dit jaar liet de Commissie dan toch de tanden zien. Ze blokkeerde meer dan 27 miljard euro aan EU-geld bestemd voor Hongarije. Ondertussen lijkt een akkoord nabij tussen de Commissie en Hongarije over het vrijgeven van een deel van het geld.

Vandaag gaan Europarlementariërs erover in debat. Het ziet ernaar dat een meerderheid zijn onvrede zal uitspreken over het vrijgeven van het EU-geld. Europarlementariërs van de Europese liberale, groene, christendemocratische en sociaaldemocratische fracties presenteerden vorige maand nog een eigen onderzoek. Daaruit bleek dat Hongarije de beloofde hervormingen niet voldoende heeft doorgevoerd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie