Speelschema | Einsteintelescoop, bloemenmanifest, verkiezingsdebat en migratiemotie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is nog paasvakantie in Brussel, maar dat wil niet zeggen dat er niks gebeurt. Zo komt in het Europees Parlement een tentoonstelling te staan over de Einstein-telescoop, organiseert de boerenlobby een evenement over de tuinbouw en wordt er in de avond gedebatteerd tussen kandidaten voor de Europese verkiezingen. Daarnaast is er ook een stemming in de Tweede Kamer over een motie aangaande het EU-migratiepact.

Einsteintelescoop

De provincie Limburg is vandaag en morgen in Brussel om haar plannen voor de Einsteintelescoop te presenteren. Samen met Duitsland en België wil Limburg het gigantische apparaat dat zwaartekrachtsgolven uit de ruimte meet, huisvesten. Ze hebben evenwel concurrentie uit Italië, het land wil ook een Einsteintelescoop bouwen. Wie de telescoop uiteindelijk mag bouwen wordt op Europees niveau beslist. Limburg doet op dit moment bodemonderzoek om de perfecte locatie te bepalen. Vooralsnog komt de Einsteintelescoop ergens tussen Maastricht, Aachen en Luik te liggen.

In het Europees Parlement kan je vandaag een bezoek brengen aan een tentoonstelling over de Einsteintelescoop. Niet alleen kom je meer te weten over de telescoop, ook over het werk dat de provincie tot nu toe al gedaan heeft. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) opent de tentoonstelling vandaag om 12.15 uur, op de derde verdieping.

Bloemenmanifest

En lobbybedrijf Copa-Cogeca, een Europese landbouworganisatie die de belangen van boeren en hun coöperaties vertegenwoordigt, lanceert vanavond het Growers’ of Flowers and Plants Manifesto. Copa-Cogeca, dat op Europees niveau voor land- en tuinbouwers lobbyt, wil duidelijk maken welke belangrijke rol de sector speelt in Europa. Volgens de organisatie is de landbouwsector de hoeksteen van een duurzaam en klimaatneutraal Europa.

Het manifest wordt gepresenteerd in het Europees Parlement om 18.30 uur.

Verkiezingsdebat

In aanloop naar de Europese verkiezingen organiseren Nederlandse belangenbehartigers in Brussel alvast een verkiezingsdebat. Vanaf 15.30 uur zijn bezoekers welkom in congrescentrum Square op de Kunstberg. Daar gaan onder andere lijsttrekkers Bas Eickhout (GroenLinks/PvdA), Dirk Gotink (NSC), Tom Berendsen (CDA) en Jessika van Leeuwen (BBB) met elkaar in gesprek over het Europees vestigingsklimaat, innovatie, duurzaamheid en de zorg.

Afkopen in plaats van opvang

En Kamerleden stemmen vandaag over een motie van Tweede Kamerlid Joost Eerdmans (JA21). Eerdmans ziet kansen voor Nederland in het EU-migratiepact. Volgens het migratiepact kunnen EU-landen een bepaald aantal vluchtelingen opvangen of deze verplichting af te kopen. Dat kost 20.000 euro. Veel goedkoper dan de opvang van een vluchteling, stelt Eerdmans.

In zijn motie verzoekt Eerdmans de regering om alvast te kiezen voor afkopen in plaats van opvang, wanneer Nederland door herverdeling extra vluchtelingen op moet vangen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie